Pa nadam se do kraja februara ali zavisi od masinske.
Yugo 1.1 EFI Power
Collapse
X
-
Zelenko nastavio sa sitnim problemima, morao sam po drugi put da ispravljam felnu, ali na svu srecu sad ima i manje tegova nego pre, klapna gasa pocela nesto da zaglavljuje, morao sam da prepoliram kuciste jer je poceo nesto aluminijum da se raslojava i nekako smo ostali bez jedne zadnje zavesice pa sam skinuo privremeno i drugu dok ne napravim novu:
Pripremljena bregasta i kuciste za ljubicastog, 282/276 stepeni i 10.2mm podizanje:
Opruge ventila premerene sve, treba da ih preslozim da smanjim varijacije u tvrdocama sa 4% na 2.5%, takodje zavrseni privremeno radovi na glavi, ostaje jos samo masinska da odradi siceve za vece ventile i da se stopi to sa kanalima. Izduvni kanali finisirani da budu glatki, usisine na kraju ipak nisam dimplovao, OCD je prevladao ali uradjen grubi zavrsetak, takodje zapusene rupe za rashladnu tecnost pored usisnih kanala (razlog zasto je zaklan motor) i reprofilisana komora za sagorevanje da se poboljsa protok kroz vece ventile i dovede stepen kompresije na odgovarajuci nivo:
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."Comment
-
Posle biranja kubikaze izmedju 1129, 1157, 1172, 1186, 1198, 1200, 1300, 1313, 1333, 1349, 1366,1372, 1382, 1408, 1423, 1440 i 1458 na kraju smo zvanicno sklopljeni na 1302ccm tj 80.5x64mm:
I napravljeni adapteri za brizgaljke plus nabavljena sira remenica radilice da mozemo ugraditi siri zupcasti od 18mm umesto 15mm i manja remenica male bregaste da ubrzamo rad uljne pumpe za 12% radi boljeg podmazivanja motora:
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."Comment
-
Ima puno mogucnosti, nazalost problem je samo sto je internet pun gluposti pa je tesko saznati nekad prave informacije ili se one zagube u moru ostalih.Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."Comment
-
Zeleni dobio nazad ono sto je izgubio:
Oprane dizne za zelenog i nove za ljubicastog, sad spricaju savrseno:
Modifikovan karter za ljubicastog, dodate pregrade i navoj za senzor temperature ulja:
Spremljen set zupcenja, 500g lakse remenice, 3mm siri zupcasti, 12% brza rotacija uljne pumpe, stelovanje faze bregaste:
-
Da ne bude samo motor da cackam, napravljena i jedna unikatna stvarcica za menjac, duzi peti stepen prenosa koji ce da obori obrtaje za 670 obrtaja, tj sa trenutnim kracim diferencijalom koji imam bice i nesto duzi prenos u petoj nego fabricki menjac:
-
To ti je neko pravio ili ima da se kupi od neke konfiguracije?
Comment
-
Pravio sam u saradnji sa kolegom po uzoru na Fiatov zupcanik iz menjaca za dizelase. Naravno prvobitan plan je bio da stavim taj zupcanik jer su neki tvrdili da moze, ali nije ni blizu toga da moze, jedino sto se poklapa je raspon izmedju osa zupcanika pa je barem to umanjilo potrebu za mozganjem i matematikom, iskopirali smo zubce od Fiata i nacin montaze i nacin sinhronicazije od Zastave.Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."Comment
-
Posto Yugo nema bas super resen prostor za sitnice i drzac za flasu, odlucio sam da napravim, trenutno montirano samo u zelenog jer je ljubicasti zatrpan delovima:
Glava zavrsena sa 36/31 se preslo na 37.5/33mm ventile i sicevi sa 29.5/26.5mm razbuseni na 33/29mm (posle obrade predventilskog prostora je poravnata), takodje ofarban blok:
Kupljena nova uljna pumpa sa 1.6 16v motora, oprani neki delovi, drugi modifikovani i ofarbani:
Napravljen novi prohromski zadnji lonac, uradjen port matching sa glavom na usisnoj i izduvnoj, malo prosireni kanali u obe grane plus fabricki izduvna grana ima problem sa mesanjem izduvnih gasova izmedju 1 i 4 cilindra, tako da je reprofilisana da ima propisano izduvavanje kao 2 i 3 cilindar (usustini izduvavanje jednog cilindra pravi vakum na drugom). Naravno i dalje ostaje problem razlicitih duzina, ali to ce biti reseno neki drugi put:
-
Napreduje polako
Što se tiče farbanja bloka i pedanterije.. i tebe ću zvati kad sredjujem brodski motor
Comment
Bez šale, ozbiljna tema 
Comment