Bas i da se predomislim prodao bih u delovima jer ovako ucelo sumnjam da bi neko dao vise od 1500 evra
Yugo 1.1 EFI Power
Collapse
X
-
Sto se sad vredjamo? Nema boljeg auta od Yuga
Ima vise faktora zasto ja necu drugi auto.
1. Vozim ono sto zelim
2. Vozim ono sto mogu da priustim
3. Vozim ono sto mi je prakticno. Da li ima nekih auta koji se uklapaju u prve dve stavke, postoje, ali se ne uklapaju u ovo trece.
4. Ja sam napravio mali biznis oko svojih auta. Ja napravim, testiram i prodam drugima. Necu reci da je unosno, ali jeste prakticno u situaciji gde nema proizvoda za tvoj model auta. Nema nikakvog smisla za druga vozila, zastupljena sirom sveta. Cak i da ja mogu da napravim bolje od drugih, to cu namontirati na svoj auto, ali drugi nece kupiti, a skup je sport razvijati svoje ideje samo da bi se napravio jedan jedini primerak za tvoj auto.
5. Zaista mi nije draz kupiti gotove delove i samo zasrafiti i nadati se da je to ono sto ja zelim. Vece je zadovoljstvo napraviti nesto od nule i kad to radi tacno kako ti zelis. Sad necu da lazem da nije bilo neuspelih ideja ili da nije bilo uspesno iz prvog puta.
6. Isto tako sumnjam da bilo koga interesuje previse moje misljenje za druga vozila, nije da ljude previse i tangira za Yuga. Dovoljno mi je sto se borim sa vetrenjacama oko Yuga jer ne delim misljenje vecine o tuningu istih (budimo realni nisu sinonim za tjuning scenu Yuga), a ne da se borim da znam bolje od multimilionskh firmi zaduzenih za druge modele zastupljene po celom svetu. Nisam planirao nikad da bude jubituber, to sto ja objavljujem je samo moja dobra volja iako je realno vecim delom gubljenje vremena.
7. Kao sto nemam isto misljenje vecine oko tuninga Yuga, nemam ni misljenje za to sta je bolji auto. Ja volim male aute, proste za odrzavanje (nesto sto nema motorni prostor gde ne moze ni cackalica da stane), ali opet volim da imaju stvari kao nezavisno vesanje, sa druge strane sem elektricnih podizaca stakala, CB i ubrizgavanja na motoru i mozda radija, zaista svu ostalu elektroniku i pomagala smatram odbojnim, barem u domenu vozila koje mogu da priustim. Mogu da ih prihvatim u EVO 9 ili R34, ali to su samo pusti snovi, mada ni to ne bi vozio fabricki pa je pitanje sta bi sve od "opreme" izbacio
8. Vozim jer zelim, ne jer moram. Meni licno auto ne treba. Ja volim proces modifikovanja auta, samo za razliku od vecine ja nisam u fazonu da kad stignem do nekog limita da mi dosadi nego volim i da uzivam u procesu da te modifikacije rade kako sam zamislio i da vozim to. Hocu auto koji je zanimljiv u voznji, brojke su mi bitne samo da znam da sa modifikacijama idem u pozitivnom pravcu, ali nisu mi kriticne da bih ja bio brzi od X auta.
I za kraj da dam primer, neko novije iskustvo poslednjih meseci, vozio sam i bio vozen u Reno Clio Mk3, nadam se da to spada u dovoljno bolji auto od Yuga, jedan prilicno dobro ocuvan primerak, vlasnik se potrudio i zamenio sve na vesanju da bude novo kao iz fabrike. Taj auto je nesto najpribliznije mom ljubicastom Yugu sto sam vozio u smislu osecaja za volanom. Jeste tu nekih 25% brzi na pravcu, ali meni to nije jednostavno kriticna stavka. Da jeste, ne bih toliko godina vozio 1.1 motor nego bih odavno spakovao 1.6 16v motor koji bih doradio vrlo lako na nekih 140-150ks (ubrzanje u rangu 6.5-7s do 100km/h i max brzna u rangu 205-210km/h). Po krivinama taj auto je nekih 10% brzi naspram mog starog setapa. Nazalost sa novim setapom prednjeg vesanja i novim sperom verujem da ima potencijal da bude primetno brzi nego sto je do sada bio ali je nesto sto necu znati dok ne bude registrovan, mozda bude brz koliko i standardni Clio RS. Taj Clio zaista nema neki potencijal u friziranju vesanja zbog dizajna, samo neke gewinde, reglaza i balans stangle. Ne kazem da sa tim ne bi bio brzi primetno na nivou koji sa Yugom tesko bih dostigao, ali se gubi draz modifikovanja auta. Ni motor nije bas sa nekim velikim potencijalom za tuning u tom autu, cak i da zanemarimo cinjenicu da se muce da izbace i ono sto je deklarisano. Sad da li ima boljih auta u smislu veceg potencijala, ima, da li ja mogu da priustim ili zelim da ih vozim je glavno pitanje
Vise volim spore aute koji se mogu brzo voziti, nego brze koji se voze sporo.Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."Comment
-
Napokon gotovi, Bilstein (236/177) spremni za ugradnju. Usput napravljene i ekscentricne caure u raznim dimenzijama za stelovanje nagiba tocka:
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."Comment
-
Na ljubicastom nista za sada nije cackano, ali zeleni je dobio par stvari.
Zamenjen zadnji levi lezaj sa glavcinom, nisam siguran sta se sa njim desavalo, malo se cuje, malo ne, odjednom se poceo cuti kao da ce tocak otpasti i onda opet prestao ali definitivno jeste bio za zamenu:

Nisam hteo menjati creva hladnjaka kad sam sklapao auto jer su se cinila ok, ali ovo gornje makar sta da sam probao konstantno curi na spoju sa hladnjakom. Interesantno da drugi kraj kao i donje se tako zalepilo da sam jedva skinuo. Ali preventivno zamenjena oba, za sad drzi:
Montirani novi sportski Bilstein amortizeri kao sto sam tizovao, pre svega najbitnije je da je prosao test kod caleta
Utisci su usustini kao sto sam i ocekivao, nesto malo neudobnije na manjim neravninama, tj osetnije su pukotine zakrpe i slicno gde su fabricki amortizeri "plutali", ali puno udobnije na vecim neravninama gde sada moze to da amortizuje umesto da udari u odbojnike. Plus je zimus bio problem da je ulje prilicno degradiralo u fabrickim pa je bio opet preterano tvrd na niskim temperaturama. Svakako uz udobnost tu je i veca stabilnost pre svega na neravninama, ali i na ravnom, kao i puno bolja stabilnost pri kocenju:
Nakon sto je uradjena reglaza trapa i nastelovani nagibi na 2.1 stepen napred i 1.3 stepena pozadi, ispalo je da su zadnji tockovi par milimetara uvuceniji pa sam montirao 3mm alu distancere:
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."Comment
-
Da si bliže pa da mi podesiš trap
Comment
-
Prelazili su ljudi i po 250km u jednom pravcu da bi im ja stelovao
Ali dobro, za Yuga i Z101 to ima vise smisla jer malo ko hoce da nasteluje kako treba, a sa mojim stelovanjima ja garantujem barem 10% vecu brzinu kroz krivine u odnosu na fabricke preporuke.
-
Ja sam se peMzionisao što se auta tiče, sad friziram da postignem 14 na sat umesto 12
Ali malo vas je ostalo, entuzijasta, neki dan mi je došao neki mlad dečko, uzeo neki benvej pa da menja motor pa ovo ono, rekoh gde si se ti sad pojavio, prošlo vreme na žalost...
Comment
-
Pa sta ja znam, ja sam u toj sceni 20 godina i mislim da se i danas auti budze, stvar je samo da mnogi voze novije aute sada gde se manje prepravki radi u globalu sa jedne strane jer su bolji, sa druge strane jer su previse kompleksni, starije aute i dalje rade ko i pre 20 godina, jedino sto bih rekao da ti stariji auti su pre bili svi relativno slicno modifikovani, dok sada je vise stvar ekstrema.
Ima dosta ciganije jer ljudi pokusavaju da prodju jeftinije jer ti stariji auti su sad jeftini jer nisu aktuelan model ili se rade ozbiljnije i skuplje modifikacije jer ljudi zele danasnje tehnologije u tim starim autima. Mozda jedino sto bih ja rekao da ima dosta vise je da ljudi odustanu od projekta, ovi sto bi jeftino kad shvate koliko je sve skuplje, a ovi sto su spremni da plate skupo sto nemaju vremena da zavrse.Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."Comment
-
Nazalost kad unapredis jednu stvar, onda druga pokaze svoju slabu tacku. Stavljanjem Bilstein amortizera na zelenog Yuga se odmah iskazao najveci problem u fabrickom trapu, a to su nosaci balans stangle. Iako sam imao aksijalne granicnike i na njima, jednsotavno su se gumice izgurale iz metalnih okova. Posle malo razmisljanja sta da uradim, resio sam da ipak ugradim nesto sto sam izbegavao, a to je "trkacko" resenje tj alu nosace sa Pa6 caurama i pojacanim aksijalnim granicnicima:
Oduvek sam voleo analogne cajgere ali GSI tabla koju sam imao u ljubicastom je imala neki svoj smek. Posle 18 godina kod mene ipak sam odlucio da vratim auto na fabriku:
-
-
18 godina bez njega, 18 godina sa njim
Samo karoserija, blok i vlasnik donekle su ostali isti
Druzimo se od 06.06.2007. godine 
Za godisnjicu je dobio novu oblogu menjaca:
Testiramo ideje za buduci projekat, da pametno iskoristimo nivelaciju visine auta:
I par slika da ne bude da kacim stalno samo radove
Zelenko nastavlja sa svojim fantomskim problemima, prvih par dana nije kacilo pozadi i stavljen je distancer od 3mm jer sam izmerio 5mm lufta do koruba, posle se ispostavilo da menjka 5mm pa je izbacen ipak na kraju distancer od 3mm i povecan nagib na sa 1.3 na 1.6 stepena. Usustini trag je ostao slicno sirok, samo eto malo je ruznije jer je uvucenije u odnosu na rub gore:
Sa Bilstein amortizerima ima nekih 10ak mm vise hoda na prednjem vesanju, sto ne bi bio problem da nisam zaboravio da je desna koruba nesto niza od leve jer je tako odlivena. Nazalost kad sam zveknuo u neki krater uspeo sam da nabijem tocak do korube pa privremeno okrpljena, planiram da kupim novu pa ako je i ta sa greskom odlivena onda cu morati od dve da sastavim jednu propisanog oblika:
Naravno pehovima nije ni tu kraj, lajsne na obruce felne koje sam zalepio da bih izbegao cale da krlja po bankinama iako rade ono sto im je namena, nisam skontao da se jedna pocela odlepljivati posle caletove poslednje ekskurzije i pri 110km/h se odlepila delimicno pa napravila sranje malo po braniku i blatobranu:
Auto detaljno opran i izvoskiran da barem koliko toliko zastitimo farbu koja posle 2.5 godine koriscenja je stvarno kriminalno stradala:
24.05.2021. je dosao zelenko u porodicu, pa je i on na poklon dobio novu oblogu menjaca, a usput i blagi short shifter od 15% skracenja:
I par slika i zelenka:

Comment