Cudni problemi koji mogu samo mene da zadese, pre 10ak godina su se pocepali navoji na anlaseru od ljubicastog, a ovaj put se iscupao i jedan na zelenom, bas onaj koji drzi masu, tako da nije mogao ni da upali. Za sad reseno samo stavljanjem duzih srafova, ali videcu da saniram taj navoj da bude jaci spoj sa duzim srafovima:
24. maja je bilo 5 godina druzenja i 20.000km zajedno predjenih:
Ljubicasti je poceo malo da se pravi bezobrazan, prvo je pukla zica koja povezuje CB sa bravom:
Onda je isti dan odlucio da zeza anlaser kada i na zelenom. NJemu se rasklimao poklopac automata pa je gubio kontakt. Naravno sve vreme imam i jedan polovan koji sam uzeo da remontujem, ali naravno kletva sa anlaserima i alternatorima se nastavila, tako da iako sam uzeo sve delove koji obicno crkavaju kao sto su bendiks, automat, lezajevi i cetkice, nakon remonta se ispostavilo da je rotor crkao, ali barem sam vratio nazad originalni automat na ljubicastog:
Posle ribanja auta, primetio sam da su mi stopovi jako mutni nesto, nakon rastavljanja video sam da su 3 od 4 ostecena. Posto su na 2 bila ostecena grla, posle 9 godina druzenja sa crnim stopovima, zamenio sam ih za standardne sive:
Ofarban i nosac kompresora pa je i to sad gotovo i napokon imam potpuno funkcinalan air lift napred. Ostalo je samo kad budem radio limariju da sprovedem jednu dodatnu cev kako bih spojio i zadnji da moze da se kontrolise iz kabine, ali za sada mogu spolja da ga kontrolisem sa sistemom za pumpanje guma:
Interesantno da sam pre 9 godina montirao moje crne stopove, a posle par dana i nov akumulator i evo 9 godina kasnije montiram "nove" stopove i nov akumulator. Poceo je zezati jos pre 2 godine ali posto nije bio registrovan nisam hteo da kupim nov, mislio sam da ce izgurati do limarije ali poceo je opet da zeza i necu da ostanem negde na putu, tako da uzeo sam ovaj put istu velicinu ali 53Ah umesto 45Ah:
Blizimo se i jubileju i sa ljubicastim, 6. juna ce biti 19 godina i nekih 70.000km druzenja:
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
U subotu sam taman zavrsio poslednja stelovanja na motoru i u nedelju odlucio da obavim jednu voznju zadovoljstva od 150km, taman da naguram tih 1000km pa da jos proverim zazore bregaste i promenim ulje nakon razrade. Nazalost 2km pre kraja te voznje, sudbina je imala druge planove. Razleteo se treci klip. Mada sumnjam da bi motor potrajao jer cetvrti klip je ponovo poceo da riba po cilindru, gori je zid na cetvrtom nego na trecem cilindru. Usput je unisteno i 5 ventila od metalnih opiljaka koji su uspeli nekako po svemu sudeci kroz usis da se vrate nazad do plenuma i zavrse u ostalim cilindrima.
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."
Pa nije sigurno jos da cu ga sklapati i ako ga sklopim da li ce biti isti motor ili ce biti detjuniran nazad na 1.1, kao i da li ce ostati ili ne sportska bregasta. Tako da mozda blok i karoserija odu na kilu, a mozda bude 1.1 ili 1.3 i bilo koji raspon izmedju 80 i 100ks.
To sta ce biti sa njim zavisi mnogo od toga da li cu naci uzrok ovome i ako nadjem da li je resiv, jer nazalost ne znam sta je tacno bio problem sem sto znam da se ovo nije desilo, cetvrti klip bi u relativnom kratkom roku takodje otkazao jer je poceo po drugi put da blokira u bloku. To je prvo sto je utvrdjeno, drugo je da je problem sa trecim klipom postojao od ranije jer prva dva i cetvrti klip (i pored cinjenice da guli zidove cilindara) su uvek imali super kompresiju i nije bilo vece razlike od 0.5 bara izmedju njih, dok treci klip je konstantno kaskao za 1-2 bara. Sad da li je defekt u obradi bloka, defekt na karikama, defekt na klipu ili je mozda nekome ispao pa je vec bio napuknut...
S obzirom da sam ja ventile testirao da dihtuju i da ni sada nema nikakvih znakova da su imali bilo kakav defekt sem cinjenice da su uspeli da progutaju sve opiljke polomljenog klipa i da 5 od 8 vise ne dihtuju, neka pretpostavka je da je klip oduvek bio problematican. E sad da li je problem do kvaliteta klipova ili je problem do kvaliteta masinske obrade, nazalost ne mozemo da utvrdimo. Mislim premericu koliko mogu klipove i blok nakon rastavljanja ali kontam bice nemoguce se ubediti sa masinskom da vrate novac s obzirom da su i prvi put kada je poceo da blokira klipove odbijali uopste sansu da je do njihovog rada i da je to jer nisu standardni klipovi. Ja sam klipove merio pre sklapanja, nije bilo odstupanja, ali pitanje je kako se ponasaju na visim temperaturama. Blok nisam merio jer sam smatrao da je pametnije da ostavim sklapanje onima koji imaju vise iskustva sa time, ali mozda je tu i greska.
Nije ni da bih da krivim masinsku jer nemam bas dokaz da jesu krivi, mada na traljavost radova na glavi i da sam na kraju glavu zavrsavao u drugoj masinskoj, ne bih bio ubedjen u kvalitet radova na bloku. Svakako kad izvadim klipove su premeriti i karike jer ovo izgleda i kao klasican primer spajanja karika, ali kroz pukotinu ja merim 0.35mm, sto mislim da ne bi trebao biti problem, ali uporedicu sa ostalima da li je tamo isto, manje ili vece.
Sumnja je bila da je potencijalno dizna zakazala, ali to je juce provereno i rade cak i bolje nego prvog dana, jer prvobitno su bile neke male razlike izmedju, ali sada su se izjednacile.
Da je samo pukao klip, rekao bih prosto da je verovatno moja greska u "mapiranju", ali tesko je objasniti 2 razlicita mehanicka defekta i 2 savrsena klipa. Ono sto me odbija od daljih radova je najvise sto masinsku obradu ne mogu da uradim sam, a nazalost za vecinu masinskih sam cuo pored pozitivna i losa iskustva. Ali da su to losa iskustva kao ovo pucanje klipa pa da covek kaze mozda je i vlasnik samo zasrao situaciju sa podesavanjem motora, problem je kad su neke banalne stvari.
Kao sto npr iz nekog razloga vecina masinskih nisu u stanju da nameste ventili da budu u istoj ravni. Da odstupa 1-2 desete mogu da shvatim, zato i imamo plocice za stelovanje, ali kad ostupa 1mm, pa to mi nekako bliza tolerancija gradjevincima nego masinskoj obradi. Da ja moram da tragam za odgovarajucom debljinom dihtunga za kuciste bregaste da bih ja mogao namestiti ventile u opseg da postoje istovremeno i dovoljno tanke i dovoljno debele plocice za stelovanje na 8 ventila mi je cista retardiranost.
Svakako da sam izvukao neke pouke iz ovog iskustva pa cak i da sklopim "isti" motor, uradio bih nek izmene koje bi trebale da smanje sanse za ovako nesto, povecaju trajnost i da potencijalno daju jos koji ks.
19 godina druzenja, pre i posle (slike su 1.5h pre havarije cisto da ne bude zabune):
Takodje dok sam bio u mogucnosti izmerio sam medjuubrzanje izmedju zelenog i ljubicastog Yuga u trecem stepenu prenosa. Pocetak merenja na 30km/h sto je 1650 obrtaja za zelenog i 1750 obrtaja za ljubicastog. Do 55km/h (3050/3200 obrtaja) ljubicasti kasni za 0.2-0.25s, onda do 65km/h (3550/3800 obrtaja) se izjednacava i dalje ljubicasti krece da prednjaci, do 75km/h (4100/4350 obrtaja) je vec 0.4s prednost, do 1s stizemo pri 85km/h (4650/4950 obrtaja), pa onda 1.5s pri 100km/h (5450/5800 obrtaja) i onda do blokade se skoro izjednacavaju, zeleni na 115km/h u blokadi na 6250 obrtaja ostvaruje za 16.44s (ljubicasti tu vodi za vise od 2s), dok ljubicasti 130km/h pri 7500 obrtaja ostvaruje za 16.92s. Usustini zeleni prednjaci do svog maksimalnog obrtnog momenta i dalje ga ljubicasti brzo prestize, pogotovo kad predje granicu svog max obrtnog momenta. Takodje posto je bilo stelovanja i puno rada u mestu, nisam uspeo da izmerim ni jednu normalnu potrosnju goriva sem jedne, a to je da na otvorenom trosi oko 6.6l na 100km.
Comment