Yugo 1.1 EFI Power

Collapse
X

• Vreme
  • Show
Clear All
new posts
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 3181
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 166TS

Ko zna, zna

Comment

• YUgisa
      CBC Senator XXL
      • 05.06.2008
      • 929
      • Subotica
      • Yugo 1.3EFI Stroker

Tako je, ko zna zna, ko ne zna radi nekoliko puta
      Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• YUgisa
        CBC Senator XXL
        • 05.06.2008
        • 929
        • Subotica
        • Yugo 1.3EFI Stroker

Rasturen menjac sa namerom da se uradi poslednja prepravka, tj prelazak na iglicaste lezajeve umesto caura za manje trenje, predihtovan, nastelovani zazori, ne bih rekao da je bas trkacki menjac jer nisu ravni zubi i dog box sistem sinhronizacije ali mislim da je najblize tome sto moze. Spisak dosadasnjih modifikacija: kraci prenos 13/53 umesto 17/64; duza peta brzina 0.767 umesto 0.863; obradjeni svi zubcanici za vecu snagu; iglicasti lezajevi zupcanika; modifikovan birac za preciznije saltanje; pojacane opruge buraca; sper diferencijal (sinhroni tip); pojacano kuciste; pojacano kacenje nosaca menjaca; izmesten cep za ulivanje ulja (+0.2l ulja); izmesten odusak i kraci hod kvacila za 30%:

Zapoceto sklapanje motora, naravno to nije moglo da prodje bez problema. Radilica je originalno sa 63.9mm hodom, pre dve godine je masinska to obradila na 64mm, ovaj put da bih bio malo brzi sa radovima odlucio sam da uradim klipove uporedno dok je radilica na obradi i ocekivao sam da ce radilica biti na jednoj od te dve dimenzije. E pa naravno da nije, radilica sada ima jos veci hod i naravno sada klipovi vire previse iz bloka tako da sam morao ponovo sve da rastavim kako bi se klipovi ponovo obradili. Mada i da je radilica bila pogresno uradjena, moram da priznam da sam i ja napravio pocetnicku gresku. Posto je ukupna duzina suknje klipa kraca od prethodnog klipa, pretpostavio sam da ce moci da prodje radilica od klipa, ali ne, u najkracem delu je novi klip duzi za 2mm i naravno u to kaci teg radilice:

Naravno rastavljanje motora je pokazalo jos jednu moju gresku. Nakon obrade radilice ja sam obradio rupice kroz koje ulje prolazi do lezajeva kako bih izbegao ostre ivice, ali sam primetio da lezajevi imaju jednako ostre ivice, ali prosto mi bilo besmisleno da nove lezajeve moram da poliram. E pa to je bila greska jer na nekoliko lezaja te grube ivice je radilica ogulila i napravila fin pesak koji je ostetio lezajeve posle svega par krugova radilice. Pa sam uzeo novi set lezajeva i naravno jedan je dosao sa greskom i poceo da se razlista pa sam od dva seta napravio jedan redovan koji sa prethodno ispolirao kako bi sve bilo kako treba i posle probnog sklapanja napokon nema tragova habanja na lezajevima. Pretpostavljam da pored cinjenice da masinska prethodno nije dobro ocistila radilicu da je potencijalno bio i deo problema i da su jednako grubi lezajevi bili:

Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

Working...