Cena ugradnje gasa, bitan faktor kod odluke?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Hvala na odgovoru, Doro. Samo potvrdjuje da je stvarno taj vaš posao pipav i nezahvalan. Ja sam po prirodi picajzla i čim nešto ne valja odmah to sredjujem. Ne trpim da mi se nešto čuje, svetle lampe, lupka. Po tome nisam baš klasičan Srbin. Meni je princip da uvek imam auto kojim mogu da odem do Budimpešte i natrag u svakom trenutku. Pa sam opet imao neke zezancije sa plinom. Zato kažem da izgleda da je najbolje kupiti nov auto pa onda ugradnja. Jedina sigurna varijanta.
Za kolegu speedplusa.
Tvoj komšija nije kupio dizela, već leš koji je došao u Srbiju da umre. Ja sam platio malo više za solidnog dizela i posle 2 godine i 30kkm samo menjam ulje (da ne čuje zlo). A ionako to nije ovde tema, postoji druga tema za to. Nemoj da te Dora dohvati zbog off-a
Leave a comment:
-
ne bih se nešto kladio,moj komšija potroši 1800eu za pumpu i dizne.Međutim nije sve gotovo,rekoše mu u servisu da je turbina pred izdisajem,a motor je prati u stopu ... oće taj dizel da bude jeftin ... filter košta kao i plinski ECULeave a comment:
-
Neću da govorim u tudje ime ali se mi ponosimo time da rešavamo probleme ili priznajemo da smo nešto ukakali pa onda ispravimo. Imam 40 godina rada sa ili oko automobila, skrljao sam stotine šrafova, izbušio gde treba i ne treba, iz najbolje namere najboljim prijateljima uradjeno najlošije
itd..
Živ čovek greši ali je obavezan da to ispravi.
Slažem se da ne treba da znaš ništa oko toga kao i ja oko montiranja krova (crepova) pa iak osam platio sad sam dopravljam jer se biber crep providi.
Oko toga najskuplje na tržištu je širok pojam da li je to dovoljno ali će tek za to da lete glave pa ne bih sada
Mnogo puta sam išao sa iznerviranom mušterijom do majstora mehaničara koji nema pojma sa dijagnostikom ili popravkama da bi meni objasnili kak je to gas kriv zato što je on loše uzupčio motor, za to što Biser odvali biser da mi moramo anmestiti ler na Golfu a on uzeo 6500 dinara i oprao karb spolja a glikol element i saug ko ebe a pumpica za ler umrela pre sto godina. I sl..
Rečenica biraj majstora ide sviam na živce pa i meni ali dok je onakvih i nama je dobro da prepravljamo. Svako će se naći tamo gde želi.
Dizel ili bilo šta ti je isto, ako je majstor truba ili nepošten isto te čeka...
Tolerancija, nema zašto da se krije niko iza nikog ili nečega. Činjenica je da auto koji ima 200k kilometara a takvi su svi iz uvoza nije nov i cvećka. Činjenica je da kad neto diraš što nije za diranje onda može nastati problem.
Samo primer na brzinu, Mečka, doterao čovek iz Nemačke da uradimo, auto lep, očuvan, radi skroz ok ono na prvu loptu i radimo ga. Upalimo po završetku ne radi jedan cilinder, ok, ne valja emulator utvrdimo.. Zamenim dobijemo da neradi drugi neki cilindar, ok, uvalili nam loše kablove (nisu loši Lovato emulator) dešava se fabrička greška... Zamenimo komplet instalaciju od gasa i opet njesra... U nekom tripu ne znam ni ja zašto skinem gumicu sa džeka od original mercedesove dizne i vidim... zelena oksidacija oko žica a izolacije ni od korova.. Aaaaa dobro je, skalpel i seci uzduž da to zamenimo... Kjurac posle 30 cm isto i onda otvorim sve, žice totalno bez izolacije samo ih je odvajala zelena kruta skrama od bakra koju smo mi naravno ispomerali dok smo montirali, okrunila se i negde žice imaju spoj a negde ne. Zovmo Merc radnju i kažu "da to je normalno za taj tip, riknu žice na 100.000 i menja se komplet motorna instalacija" košta 300 evra i mora da se naruči, čeka se 3 nedelje...
Pošto imamo žice raznih boja napravimo motornu instalaciju oonako za po sata da ćovek ode do Nemačke pa će tamo uzeti u servisu, nije frka za pare ali ovde to nema..
Vajka se šta da kaže u servisu za "skalameriju" koja to baš i nije, potrudili smo se. Dobio je savet da kad ode tamo i pitaju ga ko je ovo pravio neka kaže da je on morao to na autoputu da napravi i zato je loše jer je napravio za 15 minuta pa nek se češu
Gubitak vremena nije naplaćen, čovek je častio. Zato smo skuplji ali sad već nedovoljno
Ljudi posle trulog Juga sednu u polovni raspadnuti Punto, Megan ili šta već koji je naravno 100 u glavu za tog Juga ali svakako nije nov a ni ispravan.Leave a comment:
-
Ajd baš kad si me pozvao na diskusiju
Ali ja kao potrošač ne želim da znam ništa oko autogasa. Zato sam i spreman da platim višu cenu. Oko toga je započela diskusija, Doro. Čovek je otišao kod IvanaT, platio najvišu cenu na tržištu (ne računajući "ovlašćene ugrađivače", koji imaju dil sa autosalonima) i na kraju ipak imao problema i bio nezadovoljan. Možda opravdano, možda neopravdano. Ali, ja tebi platim cenu koju tražiš, i ništa me ne interesuje. Ja baš nastupam sa stanovišta ljudi koji žele da plate više, ali i da dobiju dodatni kvalitet. U mom slučaju baš kod IvanaT, ja smatram da nisam dobio dodatu vrednost. Svakih par meseci mi se uključivala žuta lampica, i taj problem nikad nije rešen. Pokušavali su više puta, štelovali mape itd, ali ništa. E sad, nastavak sledi posle Dorinog citata
Eh, upravo ove boldovane reči pokazuju suštinu moje poente. Nekako mi se čini da se svi problemi oko autogasa vrte oko toga. Fabrički nije predviđeno da bude tu, pa može (ali ne mora) da napravi problem. I čini mi se da se ugrađivač uvek može sakriti iza teze: nešto nije dobro na autu, pa se to odražava na autogas instalaciju!?? Nekada to jeste slučaj, nekada i nije. Ali, štos je da uvek ugrađivač ima "odstupnicu"
Na šta je garancija 7 godina, na metal? Trajaće 100 godina sem ako neko ne sipa kiselinu u motor ali onda nije bitno. Primer zbog koaga je počela tema... više od dve godine, dva leta i dve zime na nešto što je nadogradjeno i nije predvidjeno da bude baš tu. Mikro klima za T račvu blizu auspuha gde je inače nema a sad iam dve šelne koje primaju toplotu.. itd...
.
I tu se vraćam na prvi Dorin citat, a to je da ja o autogasu stvarno ne znam ništa. Nego mi preostaje da me kao ping pong lopticu bacaju od "klasičnog" majstora, do autogas majstora. A svaki odskok te loptice boli, i finansijski i živčano.
Zato sam prešao na dizel, svestan toga da ako nešto rikne, jedan ili dva dela koštaju kao čitava autogas instalacija. Ali, barem su svi delovi fabrički predviđeni i znaju se otprilike mane određenog proizvođača, pa nema mnogo lutanja. Dizel jeste malo skuplji za eksploataciju (laže ko priča suprotno), ali sam mnogo mirniji u glavi.
Iščekujem tvoj komentar, Doro
Leave a comment:
-
Kada ljudi počnu da kapiraju odnos uloženo dobijeno ili cena korigovana faktorom kvaliteta izrade, biće mnogo lakše. Takođe, kada se ponuđena usluga bude dobijala u potpunosti, opet će biti lakše. Do tada ćemo uzalud da se raspravljamo.
A takođe, neko prihvati i veću cenu usluge, zbog ljudskog odnosa sa majstorom, a neko veću zbog sterilnog odnosa sa velikim servisom.
Industrijski proizvedena roba i usluga pojedinca nisu komparabilni u prodajnom smislu.
Ali i dalje mislim da cena može da bude data za tip vozila sa određenim preduslovima stanja vozila, a da se uz cenu navede predmer opreme sa tehničkim specifikacijama i dužinom garancije (za sve elemente pojedinačno). Kod nas je to reeeetko slučaj.Leave a comment:
-
Desi se i Jamahi da povuce iz prodaje 32000 motorcikala, jer mi se topi kuciste farova, desi se i Toyoti da plati preko milijardu dolara odstete amerima, zbog neobicnog ubrazavnja automobila, pa se desi i nasim "novim" automobilima od 5, 7 i 10 godina da su im creva trula, a ugradnja plina te probleme uspesno otkrije, a ne izazove ih i u tome je bitna razlika.
Znam masu ljudi iz svog komsiluka, koji kupovinom auta, na primer 2004. godiste, smatraju da su kupili nov auto. E, rodjaci, i kada kupite nov auto, posle 5 godina ili 150kkm, nece vise biti nov i nece ga ugradnja plina pokvariti. Vise treba povesti racuna o odrzavanju auta, jer ona prica iz oglasa - prodaje se auto, sedi i vozi, ne postoji, pa makar bio i auto iz salona izvezen.Leave a comment:
-
Ne moraš da se isključiš, otvorio sam novu temu
Odmah na startu da kažem da si skroz omanuo temu. uštinska razliak je u tome da se proizvod pravi an uvek isti način, bar većina, i od marže trgovca zavisi njegova uvećana cean na poznatu fabričku. Zato možeš kupiti istu bušilicu na više mesta po različitim cenama.
Usluga je ručni rad. Ja nisam nikad napravio jedan isti auto dva puta jednako. Približno je ali nije jednako. Jedan ima ABS a drugi nema, onaj ima servo a drugi nema ili klimu itd... Isparivač ide kod onog sa servom tamo a ...
Kad sam već tu..
Problem danas je nedostatk novca i posla. Svi to trpimo a para je sve manje. Loših usluga u svakom segmentu je sve više jer se ljudi snalaze kako znaju i umeju. Ovi bez posla rade uslugu za što manje novca gde se ide na uštrb kvaliteta usluge i materijala a ovi što plaćaju (takodje bez posla) traže uslugu što jeftiniju a dobru.
Da bi znao šta j dobro moraš biti ja, konkretno oko autogasa, a to je nemoguće bez bar par meseci rada. Ovde se postavi pitanje u smislu koja oprema ide za moj auto..
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita.
Najkraći odgovor na svako takvo pitanje..
Ali.. Naravno da nije sve tako prosto i crno belo. I dobri davaoci usluge padaju sve niže boreći se protiv nelojalne konkurencije jer postaje nemoguće objasniti zašto si ti skuplji za 50 evra. Sad se vrti ok ote cifre koja je mizerna za razmatrati uopšte ali je danas nekima veoma bitna. Radi se ispod praga isplativosti ali mora se.
Pišem zbog toga što je počelo oko plastičnih račvi itd..
Plastika koju smo stavili pre deset godina i danas je ok bez deformacija i znakova da je trula i da će pući. Njihov ekvivalent u metalu je bio znatno skuplji, stavljali smo i to ali nije bilo potrebe. Stotine plastičnih račvi ili nastavaka ima na automobilu u znatno gorim uslovima ekspoatacije i niko ih ne gleda godinama. Plinadžije su izašle na loš glas upravo tim škartoviam a upravo su mušterije tražile škartove. Ja mogu smanjiti ruke sa 1000 na 200 evra ali onda posle toga moram negde drugo naći zaradu. Mnogi odmah tako počinju
Gadjanje garancijom pa ko više dobaci... 1,2,3,4,5,6,7 godina..
Na šta je garancija 7 godina, na metal? Trajaće 100 godina sem ako neko ne sipa kiselinu u motor ali onda nije bitno. Primer zbog koaga je počela tema... više od dve godine, dva leta i dve zime na nešto što je nadogradjeno i nije predvidjeno da bude baš tu. Mikro klima za T račvu blizu auspuha gde je inače nema a sad iam dve šelne koje primaju toplotu.. itd...Leave a comment:
-
Desi se i robotima, kupili keks pre neki dan, u kutiji bilo 3 umesto 4, napisali baniniju tuzno pismo i dobili slatki paket sa zahvalnicom sto smo ukazali na problem za koji je kriv robot koji je malko zabusavao na poslu
Leave a comment:
-
Uvek ce biti price oko toga sta ko kako ugradjuje i za koje novce.. Po meni je poenta otici i ugraditi uredjaj, i onda voziti taj auto, stedeti gorivo i zivce, i sto manje razmisljati o istom. A vece su sanse da to dozivis ako odes kod nekog proverenog ko zna sta radi. A taj koji zna sta radi ima pravo da stavi svoju cenu pa ko voli nek izvoli. Mi smo cudan narod, uvek trazimo gde ima jeftinije, gde ima bolje za mnogo manje para i obicno zalutamo. Ja sam kao i mnogi pitao ovde koji uredjaj da ugradim u auto, pa su mi rekli biraj majstora ne uredjaj, i ja se iznervirao na tu opasku. Posle sam video da su bili u pravu. Hocu da vozim auto na plin, a ne da mi plin bude novi problem u zivotu, niti da da ucim kako to sve radi, sta je majstor ugradio od delova i koliko se ugradio. To treba da uci i zna taj majstor, zato ga i placam. :-) A i tim majstorima moze da se desi greska, propust ili nesto slicno jer su i to ljudi a ne roboti.Leave a comment:
-
Dobro Doro. Mislio sam da ovo gadja baš u centar teme, jer suštinski nema razlike izmedju usluge i proizvoda. Potrošač želi da dobije što viši kvalitet za svoj novac, bez obzira da li je u pitanju Tv ili ugradnja gasa. Ali, isključujem se iz dalje diskusije...Leave a comment:
-
Banovao sam čovek jer je napravio pričaonicu od teme.
I vas ću, napravite novu temu, ne brani vam niko, možda nešto pametno ispadne..
Televizor jeste proizvod gde se gleda cena jer bi bio blesav da isti televizor platiš skuplje nego što mora.
Usluga nikako ne može da spada u takvo vrednovanje, bar ne da to bude jedini kriterijum.
Složeno je i ne bih ovde o tome...Leave a comment:
-
Pa dobro, ja kao potrošač gledam cene na tržištu i na tome zasnivam svoju odluku za svaki proizvod i uslugu. Poenta je da od najskupljeg proizvoda na tržištu očekuješ najbolje. Mislim da je to zdrava logika. Ali, ko zna kako ugradjivači formiraju cene, koje delove koriste, tako da imamo vrlo šarene cene ugradnje gasa. I ni sami potrošači ne znaju šta kupuju. Čak ni ja, recimo, koji neću da štedim, ne znam da li ću dobiti najkvalitetniju uslugu ako platim najvišu cenu.Leave a comment:
Leave a comment: