Odem svojevremeno da nekom preduzimacu "popravim kompIjuter". Ne radi mu skener. Njegova sekretarica se istrci da je vec njih 10 dolazilo i svi mu rekli da je skener neispravan. Instaliraju drajvere i on ne radi. Reinstalirali i sistem bar 20 puta. Probali ga i na drugom racunaru i nista. Ja vec napola siguran da je crko skener, al ajd' da ga ne otkacim na prvu. A on inace vazi za coveka koji je tezak za dinar. Snimim situaciju, SCSI skener. (za mladje citaoce, "skazi" se kaze, i nekada su svi kontroleri bili posebne kartice, nisu bili integrisani na ploci) Sad mi nije jasno kako su ga pa probali na drugomm racunaru kad je skazi kontroler bio ne bas uobicajeni komad hardvera, ali... Sistem deluje sveze, po datumima nekih fajlova vidim da je juce instaliran, instaliran i drajver za skener, al' nije instaliran drajver za SCSI kontroler. Ima on u kutiji originalne instalacione CD-je, pozabavim se ja time kojih petnaestak minuta, skener radi. On ne moze da veruje, toci viski, zove zenu da se hvali, mene kuje u zvezde, ma srecan do neba i nazad. Rastajemo se, cuveno:"Majstore, sta sam duzan"? Ja kazem 30 maraka. Racunam 10 sto sam dosao, kosta nesto i taj fijaker i benzin, i 20 za rad, znanje, zvanje, umenje... Leb ti poljubim, covek promeni boju. "Majstore, meni moji radnici ceo dan rade i po zimi i po vrucini, nose kante sa malterom od po 20 kila, istovaraju blokove, nose šut za 25 maraka za ceo dan... Castio sam lepo, popili smo i viski... 30 Maraka!!!??? Da nisi malo preterao za pola sata posla"?
Ja sednem za kompjuter, kao razmisljam i sabiram se naglas sta sam sve radio, deinstaliram drajvere za skener i kazem:"Ne treba nista. A kad sledeci put zapne, zovi tog tvog majstora, on ce za ceo dan, i za 25 maraka novi kompjuter da ti napravi!"
Posle par meseci pocne kod njega da radi kao dizajner jedan moj kolega i ja ga bas pitam, kaze:"Ima jedan neispravan skener koji niko ne moze da popravi a kupio i drugi, USB, on radi".
Ja sednem za kompjuter, kao razmisljam i sabiram se naglas sta sam sve radio, deinstaliram drajvere za skener i kazem:"Ne treba nista. A kad sledeci put zapne, zovi tog tvog majstora, on ce za ceo dan, i za 25 maraka novi kompjuter da ti napravi!"
Posle par meseci pocne kod njega da radi kao dizajner jedan moj kolega i ja ga bas pitam, kaze:"Ima jedan neispravan skener koji niko ne moze da popravi a kupio i drugi, USB, on radi".
Comment