Ja bih zamenio sve osim boce da sam na tvom mestu. Što se tiče gušenja pri polasku može da bude recimo prebogata smeša...Da li je majstor proveravao mapu ubrizgavanja?
Hyundai i30 1.4 sa Tartarini TNG sistemom
Collapse
X
-
To je najverovatnije i najpametnija stvar za uraditi... Jeste, plinadzija je na dijagnostici proveravao greske, brizgalje i podesavao je rucno mape, ali kako je rekao nije bilo nesto mnogo stelovanja jer nije bilo puno odstupanja od onoga kako se ponasa rad na benzinu.
Iako sam mu u detalje objasnio situaciju jer mi se to desi tipa 3-4-5 puta u toku meseca, kaze da ne moze na osnovu dijagnostike da utvrdi sta je jer kao da nema nikavih problema u TNG sistemu. Kada mu pomenem zamenu membrana ili biko kakav servis Atiker isparivaca, kaze da se to nista ne isplati i posto sem pomenutog nema drugih problema da teram dok ne bude neki veci problem kada svakako isparivac odlazi u penziju i menja se za neki aktuelan...
Sve u svemu, nema 'leba od tog majstora nego kod njega iskljucivo idem jer jedini ima Tartarini dijagnostiku u gradu i sve ukazuje na to da ce u narednih pola godine svakako biti neophodno zameniti ceo sistem sem boce sto kazes, jer he to jedino logicno resenje. Taj postupak samo moze da bude ubrzan u slucaju da se jave neki novi problemi, ali nadam se da necu morati da menjam nesto hitno vec da ovo sljaka makar i ovako dok ne prikupim kintu.
Koji od Stag-a preporucujete?Comment
-
Nema dizni koje rade dobro posle 10 godina... Od 10 atikera 2 izduvaju bocu dok je parkiran iz čista mira... Tartarini nije user friendly za podešavanje. Kad dodješ dva puta kod majstora više platiš nego odjednom..
Gofast će raditi a Qbox je daleko napredniji...Comment
-
Doslo vreme da se Tartarini izbacuje iz auta i ubaci Stag. Plinadzija koji je na glasu u gradu mi danas preko telefona preporucio Go Fast jer kaze da u slucaju QBox-a na mom autu ta dodatna podesavanja koja se njime dobijaju nece imati nekog efekta za moj auto koji je 2011. godiste, vec se QBox ugradjuje iz tog razloga najcesce u 2014., 2015. godiste i mladja auta.
Koje je tvoje misljenje po ovom pitanju, da li vredi u mom slucaju doplatiti QBox ili mogu da idem sa Go Faat-om? Napominjem da je Tartarini u autu bio oko 11 god.
Sta preporucujes sto se tice isparivaca, da li da ide Stag-ov ili da trazim od plinadzije nesto kvalitetnije kada vec kompletno menja TNG sistem?
Hvala unapred na odgovorima!Comment
-
Ako staviš Stag onda sve njegovo. Odgovor na dilemu imaš u poruci iznad, poslednji red. Ja lično preporučim Qbox a mušterija novčano odluči
Comment
-
Jasno, to sam najpre procitao i zato sam te namerno citirao iako sam prekrsio pravilo da se ne citira post neposredno iznad.
Posto mi plinadzija danas preko telefona nista detaljnije nije objasnio sem onog sto sam naveo, po tebi vredi doplatiti za QBox i u slucaju auta 2011. godista jer ipak ima nekih dodatnih podesavanja koja i kod mene mogu da znace? U principu me je interesovalo sta konkretno daje QBox u mom slucaju, ali i bez odgovora cu te poslusati jer verujem iskusnom plinadziji i forumasu.Comment
-
Stvarno je dugačak spisak šta je prednost, da je nema ne bi bilo više modela.
Najveća prednost je OBD korekcija i kontrola grešaka koje pomažu plinadžiji. Mogućnost preklapanja benzina i gasa , time se sprečava trzanje prilikom prebacivanja sa benzna na gas, izbor uzimanja obrtaja na više načina i što bi rekli inglisi more, more opcija... Ima sve na sajtu. Rizikujem da mi kolega ospe paljbu ali staviti Qbox i ne povezati na OBD je kao da kolješ vola za kilo mesa a to je baš čest slučaj... Qbox ima mogućnost korekcije čak i kad se ne poveže na OBD.
Ima sve na AC sajtu a i ja nikad da se nakanem da prepravim moj sajt, baš je zastario...
Comment
-
Bacio sam pogled na sajt, najpre nas, a onda i inostrani jer nas naravno ne radi preko telefona i ima dosta sture informacije.
Plinadzija mi javio sto se cena tice, kaze poskupela oprema pa je sad 280 EUR Go Fast, a 330 EUR QBox. Dakle, da potpuno zameni postojeci Tartarini za Stag, sve sem plinske boce, a trazio sam mu i multiventil da promeni.
Najbolje tebe da pitam, da li je ovo korektna cena ili da tocim plin i benzin i da se dogovaramo da dodjem u NS neki dan?
Comment
-
Dora Dosadan sam, ali kad stignes mi cisto reci sto se cene tice da li je korektna prakticno zamena svega (i multiventila) sem boce 280 EUR za Go Fast tj. 330 EUR za QBox posto pretpostavljam da je uz svu skupocu i oprema za gas otisla ove godine na gore...?
Nrki budzet mi je bio do 300 EUR za ovo zadovoljstvo, ali dodacu i tih 30-ak za QBox posto ima finih prednosti u odnosu na Go Fast.Comment
-
Više nego korektno i stvarno je nešto poskupeo AC sa opremnom. Sem putnih troškova, više bi platio
Comment
-
Naziv ove teme treba promeniti u Hyundai i30 1.4 sa QBoxTNG sistemom
. Cisto da se pohvalim da sam u toku februara slusajuci savete sErGiO, hirurg83 i Dora konacno zamenio omrazeni Tartarini, dakle sve sem plinkse boce i sada Hyu ima ozbiljan upgrade sto se tice TNG sistema - jeste da je QBox Basic varijanta, ali meni ce biti sasvim dovoljan. Sa Tartarinijem sam imao muke, iako je auto sa njim presao oko 150k km za nepunih 11 godina rada/voznje, tako da se odavno isplatila njegova ugradnja jos dok je auto bio u garanciji kod prvog vlasnika. I mene je dobro sluzio, ali vise se nije moglo, pregazen sistem i previse je bilo nus pojava da bih se maltretirao. Najveca muka je bila jer sam zavisio od ukupno dva majstora u gradu koji imaju kljuc za pristup preko dijagnostike i koji su po pravili bili gotovo uvek nedostuoni ili nezainteresovani.
Dakle, zamenjeno je sve sem plinske boce, ukljucujuci i multiventil na boci koji me je takodje zezao iako to nije bilo neophodno menjati, ali em sto nije blokirao punjenje vec dozvoljavao da se boca napuni do 41.7 od 42L ukupno, em sto ni pokazivac nivoa nije radio i generalno je i multiventil bio zreo za penziju u paketu sa Tartarinijem. Celo to zadovoljstvo me je iznelo ukupno 307 EUR i naravno da sam pocastio novog plinadziju. Uskoro idem na "nulti" servis jer sam vec blizu predjenih 1000km sa QBox-om i za sada sam veoma zadovoljan sto je Hyu prodisao sa ovim sistemom jer bukvalno ne osecam u voznji nikakvu razliku kada vozim na benzin i plin sto je i poenta celog sistema ako je dobro ugradjen i kalibrisan. Verovatno ce plinadzija korigovati neka podesavanja pri servisu, ali i ovako je skroz ok, smanjio sam i potrosnju plina i generalno za sada radi sve kako treba.
Dodatno sam preko Ali Expressa narucio ELM 327 v2.1 adaptercic za dijagnostiku i sada mogu da pratim i rad lambda sondi i iscitavam i brisem ECU greske po potrebi preko mobilne aplikacije (Torque Pro). Ovo je najamaterskija moguca dijagnostika (u smislu da je adapter neka zesca kineska kopija), ali za moje potrebe i vise nego dovoljna jer su mi svojevremeno pred tehnicki naplacivali i brisanje ECU gresaka, istina samo jednom, ali zasto bih uopste zavisio od drugih po tom pitanju kada je to sada na dohvat ruke. Verovali ili ne, ova igracka me je kostala ukupno 58 RSD sa dostavom (na KP sajtu je naravno preprodaju za 700-800 RSD), jes da sam cekao skoro mesec dana na isporuku iz Kine, ali bitno da radi posao. Klasika, za to svi ovde vec dobro znaju povezuje se sa telefonom preko BT-a, one skuplje preko Wifi-ja i cak i nama potpunim amaterima mogu dosta da pomognu.
Eto, toliko sto se ovog javljanja tice, jos jednom hvala za savete, a imacu sigurno jos nekih pitanja za iskusne forumase, nego za sada jos skupljam utiske i kilometre sa ovim QBox-om
.
Last edited by hyundai_i30; 07.03.2024, 16:26.Comment
-
Eto lepo
Sad imaš normalan uredjaj u svakom pogledu
Comment

Comment