Zavoli OBD problem sa mapiranjem

Collapse
X

• Vreme
  • Show
Clear All
new posts
  • hirurg83
    CBC Senator XXL
    • 26.02.2014
    • 437
    • Banjaluka
    • VW Jetta

Naravno da je moguce. Lose podesen plin zezne da motor jako lose radi na benzin. Istekaj plin skini klemu na koji sat. I onda upali auto i uci ga. Moras da ga vozis u svim rezimima da nauci kompletnu mapu. Nemoj da forsiras. Znaci lagano i normalno. Potrebno par dana. E onda plin podesavaj. Nadji koliki je normalan pritisak plina kod zavoli. Podesi ga. Naravno kad je auto na radnoj temperaturi. I nakon tog pustas kalibracija plinskih injektora. I onda par dana vožnja pa popravis mapu. Trimovi ne bi smjeli toliko da idu u minus plus ako je sve ispravno na autu.

Molim te provjeri imas li fals zrak gdje. Obicno neko crijevo napukne ili kraj njega pusta. Takodje glupo zvuči ali i mjerac ulja utice na fals zrak. Znaci mora da bude fino ustekano i da dihta. I naravno obrati paznju na pritisak pumpe goriva. Mnogo zna da zeza i mapu i svasta nesto. Izmjeri joj pritisak. Takodje ako je auto dugo na plinu ne bi bilo lose prije svega očistiti injektore u ultrazvucnojn kadici. 10 do 15 % bolje auto vuce. Vracas krepale konje. Mirniji rad motora, manje cekicanje itd. Praktikuj aditiv bar 3 4 puta godišnje. I auto ce biti preporodjen.

Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka

Comment

• duki92
      CBC Član
      • 30.08.2023
      • 11
      • Niš
      • Volvo s80

Originalno postavljeno od hirurg83
      Naravno da je moguce. Lose podesen plin zezne da motor jako lose radi na benzin. Istekaj plin skini klemu na koji sat. I onda upali auto i uci ga. Moras da ga vozis u svim rezimima da nauci kompletnu mapu. Nemoj da forsiras. Znaci lagano i normalno. Potrebno par dana. E onda plin podesavaj. Nadji koliki je normalan pritisak plina kod zavoli. Podesi ga. Naravno kad je auto na radnoj temperaturi. I nakon tog pustas kalibracija plinskih injektora. I onda par dana vožnja pa popravis mapu. Trimovi ne bi smjeli toliko da idu u minus plus ako je sve ispravno na autu.

Molim te provjeri imas li fals zrak gdje. Obicno neko crijevo napukne ili kraj njega pusta. Takodje glupo zvuči ali i mjerac ulja utice na fals zrak. Znaci mora da bude fino ustekano i da dihta. I naravno obrati paznju na pritisak pumpe goriva. Mnogo zna da zeza i mapu i svasta nesto. Izmjeri joj pritisak. Takodje ako je auto dugo na plinu ne bi bilo lose prije svega očistiti injektore u ultrazvucnojn kadici. 10 do 15 % bolje auto vuce. Vracas krepale konje. Mirniji rad motora, manje cekicanje itd. Praktikuj aditiv bar 3 4 puta godišnje. I auto ce biti preporodjen.

Poslato sa PGT-N19 pomoću Tapatoka

Hvala na odgovoru. Zamenio sam neka sumnjiva vakuum crevca i bio da operem dizne, navodno je jedna bila zapušena. Ustanovio sam da mi je i klapna za usis toplog/hladnog vazduha zaglavljena na uvlačenje toplog vazduha (temperatura usisnog po dijagnostici je bila +76 stepeni) i to ću danas posle posla da sredim. Sad se LTFT smirio i oko nule je, a STFT uglavnom do +-10, u nekim trenucima naglog ubrzavanja ili pustanja pedale gasa zna da napravi trenutne retke pikove +-15. Ovo govorim za vrednosti na benzinu. Lambda sonda prikazuje osiromašenje smeše pri dodavanju gasa. Kapiram da verovatno imam još negde problem, pa sam zakazao kod majstora pregled auta.

Zvao sam i AGS, trenutno su prezauzeti, ne mogu ni da mi zakažu termin mada će pokušati da mi izađu u susret, a mene čeka put u inostranstvo sledeći vikend, pa moram da probam ako mogu da svedem situaciju na prihvatljivu, ne vozi mi se baš na benzin do Nemačke.

S toga jedno pitanje, našao sam da pritisak Zeta isparivača treba da bude 1.2 bar, u programu vidim Gas pressure (pritisak isparivača" i Delta Gas pressure (čini mi se razlika između pritiska na usisnoj i pritiska gasa), koji od ova dva treba da bude 1.2 bar? Da li treba da budu konstantni pritisci, kod mene vidim da variraju oba?

Comment

• duki92
        CBC Član
        • 30.08.2023
        • 11
        • Niš
        • Volvo s80

Rešio sam problem konačno. Bio sam u međuvremenu i u AGS u Leskovcu, čovek je ručno doštelovao plin u mapeasy opciji, to je trajalo 2 nedelje i opet mi izbacio grešku. Sve ukupno sam išao u 4 različita servisa 10ak puta, sve zamolio da detaljno pogledaju, pregledaju, obrate pažnju, častio i na kraju sam sam rešio problem. Uhvatim opet ono zavoli uputstvo da studiram, krenem da čupam instalaciju i sve da gledam i nešto mi padne na pamet da pogledam dizne i vidim nešto mi deluje izlaz na diznama tesan. Kapiram ja odavno da meni fali gasa iz nekog razloga, da ako senzori ne lažu, ako je pritisak dobar, da mora da bude neki problem u diznama. I setim se kad sam zamolio jednog majstora kod kog sam bio, da ne imenujem sada, da proveri dizne, i pošto su bila sve podešavanja obrisana, da proveri tačno prečnik Dizni i šta treba da se podesi, da me ubeđivao da to ne može da se izmeri i da to nije bitno. Mislim se što slušam svakakve ljude, rupa ko rupa, mora da može da se izmeri, uzmem ja lepo i premerim, a ono Dizne, tj. One brizgaljke na njima su bile prečnika 1.6-1.7mm a po Zavoli uputstvu trebaju biti 2.6mm za moj auto.
        Mislim se da l je moguće, ovaj auto ima plin ugrađen bar od 2014, da sv ove godine vozi tako, ajd pozovem jednog majstora , objasnim šta i kako, ma kaže to nema veze, ja sam najviše ugrađivao 2.2 i to mnogo retko, nema šanse da je to. Mislim se onda što li pitam uopšte, sve vreme ih slušam i opet imam problem.
        Uzmem lepo burgiju 2.5, nisam imao 2.6, skinem onaj umetak/diznu/brizgaljke, kako se već zove, razbušim, vratim, podesim u softveru, rekalibrišem, odradim mapmeasy, i da kucnem u drvo evo prešao 2500 od tad, evo me i u inostranstvu sad, nema više greške, radi ko sat i ide lepo i normalno.

i tako dragi forumaši ja reših svoj problem, da nije bilo Vas da mi date neke smernice verovatno ne BiH ni stigao do rešenja, hvala Vam svima koji ste se potrudili, a nadam se da će ovaj post da nekome posluži, zlu ne trebalo.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17812
          • Novi Sad
          • Fiat Stilo

Dobro je Ti kao amater imaš svo vreme ovog sveta da se igraš sa svojim autom, nekad je majstorima teško da odvoje mnogo više vremena nego što je uobičajeno. Ovo je zdravo jako velika glupost ugradjivača i teško da nekom može pasti na pamet, mada se srećem sa tim povremeno... Sad da li je vredelo truda za te novce ti znaš najbolje
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• duki92
            CBC Član
            • 30.08.2023
            • 11
            • Niš
            • Volvo s80

Pozdrav svima,
            imam opet problema sa plinom, nsiam siguran da li da otvaram novu temu ili pišem ovde. Naime od gore opisane intervencije, auto je radio normalno na plinu, bio sam i na 2 puta u inostranstvu.
            Nedavno je počeo da vraća na benzin kad naglo dodam gas ili ubrzam, mada ne mora uvek da bude naglo, nekad osetim auto slabo vuče ili neće da povuče i pri manjem gasu, i onda vrati sam na benzin. Kad ga vratim na gas nakon toga, vuče i ponaša se normalno. Na obd su trimovi ok kad se to desi. Nema ni pravila o učestalosti, nekad prođe desetak vožnji da se ne desi a nekad više puta u toku vožnje.
            S obzirom da nemam pouzdanog servisera kod koga mogu da odvezem auto (već sam pisao gore, da dodam i da su mi ugradili 12mm creva na 10mm priključak, pa mi je procurio plin u inostranstvu, pa sam usput morao da improvizujem), krenuo sam prvo sa zamenom filtera. Iako sam naglasio više puta kad sam bio kod majstora da mi zameni filter, kad sam skinuo da vidim o čemu se radi zaprepastio sam se, filteri verovatno nisu ni menjani bili ikada od ugradnje. Ugavnom , zamenio sam filtere, ali se i dalje dešava.

Voleo bih ako bih mogao da dobijem pomoć ovde, šta je potrebno da pružim od informacija? kapiram da bi trebalo da snimim pritisak u toku vožnje, da li još nešto?

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17812
              • Novi Sad
              • Fiat Stilo

Ako je Zavoli isparivač on "trpi" 100k i zapuši se totalno, neki možda i više ali to je mera... Reparacija ili nov...

https.autogas.rs

Comment

• duki92
                CBC Član
                • 30.08.2023
                • 11
                • Niš
                • Volvo s80

Repariran je pre 10-ak hiljada km, promenjene membrane. Zeta S isparivač

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17812
                  • Novi Sad
                  • Fiat Stilo

Da li su očišćeni kanali sa bakarnim oprugama?

https.autogas.rs

Comment

Working...