Kupovina automobila do 5.oooe

Collapse
X

• Vreme
  • Show
Clear All
new posts
  • Mare99
    CBC Početnik
    • 10.04.2021
    • 9
    • Novi Sad
    • Nijedan trenutno.

Kupovina automobila do 5.oooe

Pozdrav ljudi...
    Došlo je vreme da se promeni auto.
    Dvoumim se izmedju par modela...
    Golf 5 1.9 ili neki benzinac.
    Audi A3 2.0
    Bmw 118d,mada skupo održavanje me brine
    Fiat Bravo 1.6
    Možda i neki Opel bi došao u obzir.
    Sada vozim Grande Punta 1.4...
    Prelazim oko 10000km,i manje.
    Ako ima neko iskustva sa ovim kolima ili bi da predloži neki drugi model,bilo bi top.
  • sErGiO
    Moderator
    • 30.01.2007
    • 3164
    • Neko selo pored Beogr
    • Alfa Romeo 166TS

Vozio je moj šurak dva komada Golfa 5. Jedan je bio 1.9 tdi drugi sdi i ja sam to par puta provozao i vrlo bled utisak je ostavio na mene. Pritom nijedan od navedenih ne troši tako malo kako se priča i nije da nema mana.
    Od svega navedenog ja bi najpre gledao Deltu, daaaaleko bolji auto od svega navedenog. Samo ne znam ima li za 5000 da se nađe

Comment

• sri98
      Admin od Trpeze
      • 24.10.2004
      • 7376
      • Republic of Konjarnik
      • Toyota Corolla E 210

Na 10 000 godisnje dizel nema svrhe. Svaki dizel je skuplji za odrzavanje od benzinca, nebito da li je BMW ili sta god, a usteda na gorivu za tu km, je manja od cene servisiranja, a tek dizne, kvacilo, dpf.... prvo smisli koja klasa auta ti treba, srednja, niza srednja, visa...
      Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• zoranbg
        CBC Senator XXL
        • 23.03.2005
        • 4134
        • Rooster's Hill , Beog
        • Grande Punto 1.2

kupi novijeg grande punta , ili 500L,500X ako moze )
        Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Mare99
          CBC Početnik
          • 10.04.2021
          • 9
          • Novi Sad
          • Nijedan trenutno.

Izbor je pao na Brava ili Pežo 308...
          To je najrealnije

Comment

• sErGiO
            Moderator
            • 30.01.2007
            • 3164
            • Neko selo pored Beogr
            • Alfa Romeo 166TS

Pežo je ok, ja imam 308 sw 1.6 hdi i za sada nemam nekih velikih zamerki. Udoban je, relativno lepo leži, malo troši, nike skup za održavanje. Čak je i kvalitet enterijera solidan. Ima stvari koje bi mogle biti i bolje ali podnošljivo je za te pare. Ako se dobro sećam benzinac 1.6 je za izbegavanje.

Comment

• Mare99
              CBC Početnik
              • 10.04.2021
              • 9
              • Novi Sad
              • Nijedan trenutno.

Da,benzinca su mi rekli da izbegavam.
              Nekako mi se svidja auto....
              To mi je prvi izbor.
              Udobnost mi je presudna kod auta...
              Gp ubija ako ga vozis duze od sat vremena

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4134
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

nemam pojma,ja dosao iz grcke pre neki dan,nisam izasao iz kola 9 sati,pa me nije ubio GP 1,2 motor.

u sustini veci auto udobniji normalno. ja bi razmisljao o nekom sto novijem benzincu , al da je 4 klipa bez turbina, GPF ( benzinski dpf ) i tako to, neki japanac sa 4 cilindra naprimer.
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• hyundai_i30
                  CBC Član
                  • 21.10.2022
                  • 69
                  • Niš
                  • Hyundai i30

Upadam kao padobranac iako si vec odlucio, ali cisto informativno - za te pare verovatno mozes da nadjes i fino ocuvanog Hyundai i30, kupljenog u Srbiji. Vozim taj auto, motor 1.4 benzinac koji je na dobrom glasu. Auto kao i svaki ima svojih mana, tromiji je pri manjim obrtajima i ima solidnu potrosnju, ali sto se komfora tice je stvarno za moje i potrebe porodice odlican izbor kako za duza, tako i za kraca putovanja. Kada se nagazi na 3-4-5k obrtaja ovaj atmosferac bas poleti .

Auto je i estetski fino dizajniran, a do 5k EUR vetovatno imas vise opreme nego kod ostalih. Mozes i ok godiste da uzmes, recimo moj je 2011. i oko tog godista ga ima u prodaji. Kupljen je nov u salonu i imao je 7 godina garancije. Ima ugradjen plin evo vec 10 godina i tera i dalje, 13-15k godisnje prelazim sa njim, dominantno po gradu jer svaki dan idem autom na posao.

Ja sam ga uzeo na preporuku drugih jer su hvalili bas ovaj motor u smislu da nema vecih kvarova i da je pogodan za odrzavanje na duze staze. Da je bio bez plina svakako bih ga uzeo jer je odlican auto za tu neku sumu.

E, sad kapiram da si mladji i da tebi treba nesto da se malo pravis vazan, hoces da imas sto lepsi auto, ali iz Punta u i30 recimo... Pricam iz svog iskustva jer sam vozio Renault Clio 2001. godiste i onda kad predjes na iole komforniji auto, razlika je osetna.

Sto se tvog izbora tice, od Brava i Pezoa, mislim da nemas pouzdaniji motor od 1.6 hdi definitivno, znaci glas ide za Pezo kao pouzdaniji auto, a drugar koji ima Brava ga prodaje evo 5 godina i veruj da ima dobar razlog i zasto ga prodaje uopste, a takodje i zasto toliko dugo...

Naravno, ne moze da se generalizije, ali posto je izbor pao na ova dva, moj glas ide za Pezo, obicnu ili SW varijantu, ali kao sto kolega rece samo 1.6hdi motor koji duze vreme vazi za mozda i najpouzdanijeg dizelasa u ovom cenovnom rangu.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

Last edited by hyundai_i30; 18.06.2023, 10:57.

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7376
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

Sasvim korektno opisan i30, trebalo bi i to razmotriti
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• hyundai_i30
                      CBC Član
                      • 21.10.2022
                      • 69
                      • Niš
                      • Hyundai i30

Najpre ne zamerite na duzni posta, pokusavam da sagledam iz vise uglova. Meni je delovalo da je mladji kolega vec odlucio, pa se nadam da nisam izazvao jos vece nedoumice, ali ipak iz onog sto je nabrojao se vidi da gadja dosta siroko i mozda nije saavim siguran sta zapravo zeli... Pobrojani modeli daju samo opis nekog auta da je vise nekog sportskog izgleda, da ne kazem opasnog i zato sam komentarisao da mu treba i auto za malo pokazivanja, zar ne ?

Mare99 Savet je sledeci, od ovog sto si pobrojao ili mozda dodao jos neki model u listu najpre vidi da probas svaki od tih koji ti se svide, ali ne kao suvozac vec probaj ti to da provozas, ako budes imao prilike, da osetis kako upravljas njime i zamislis sebe svaki dan tako. Ovako deluje da ti odlucujes prema stvarima na papiru sto se tice motora i kako izgledaju automobili, tj. pretpostavljam na osnovu toga sta vozi tvoje neko drustvo... Mozda gresim, samo sam stekao takav utisak.

Od benzinaca bih izbor prosirio eventualno i na Astru H posto si naveo Opel, jer moze za ove pare da se nadje i pristojna Astra, vozio sam je, ima je prijatelj vec 5-6 godina i prezadovoljan, bukvalno nijedan veci kvar jer je bila odlicno ocuvana.

E, sad on je Astru platio koliko ja Hyundai i30, Astra je 2006., a i30 2011... Oprema ne moze da se meri, ja imam i pakring senzore izmedju ostalog i servisnu knjizicu jer je auto 7 godina redovno servisiran u oficijalnom servisu. Sad ti razmisli kad kupujes auto i vidis tamo na satu recimo 220.000 km, a auto je lupam sad 2003. jer si birao neku "jacu" marku. I jel moze taj auto zaista da predje 220.000 km a da je star sada vec 20 godina? Blize je tome da je prešao bar duplo toliko jer je najverovatnije uvezen iz inostranstva gde se vozi daleko vise nego kod nas, skarabudzi ako je bio lupan, spusti kilometraza za 50%, nasminka da ne izgleda kao da se raspada i uvaljuje nasim ljudima. Ne kazem da je ovo u 100% slucajeva, ali kazem da je veoma zastupljena pojava i to svi znamo.

Zato sam savetovao kupovinu auta kupljenog u Srbiji gde po meni za 5k izbor pada ipak na i30 jer nadjes lepo auto koji je kupljen zaista kod nas, ima servisnu knjizicu i taj auto mora da je u proseku prelazio bar 10-15k km godisnje i sracunas i proveris sa kilometrazom. U servisnoj imas kako je islo odrzavanje i iako sve to moze da se lazira, ipak je pouzdanije imati tako nesto kad vec pucas 5k EUR-a, a ne tapse te baja po ramenima kako si odabrao pravog uvezenog auta koga je vozila cuvena baba iz Svajcarske .

Na kraju da dodam pitanje bezbednosti, i30 je svojevremeno zbog toga doziveo solidnu popularnost, u tom nekom cenovnom rangu spada u najbezbednije aute i kad sve saberes, ako nadjes ok ocuvani primerak dobices:
                      - solidno godiste jer za 5k upada i 2012., mozda 2013., ali svakako generacija 2007-2012.
                      - prosecan potrosac, benzinac koji se odrzava na duze staze samo redovnim servisom i odlican za grad i za skitnje van zemlje
                      - veoma komforan auto, zato saverujem da se auto obavezno proba, za 4 osobe mozda i najkomforniji auto za ove pare, uz malo guranja mozes da vozis i 5-oro, ali tipa 4-oro ladno na more ili na velike distance
                      - dobices verovatno odlican paket opreme, zavisno sta proberes, jer jednostavno zbog godista imas nesto "moderniji" auto za nase uslove
                      - estetski sasvim korektno odradjen kome je to bitno

Od mana sam vec naveo to sto je trom pri nizim obrtajima i to narocito smeta pri kreni-stani situacijama u saobracajnom spicu, ali se resava jacim gasom jer se on i vozi na 3-4k obrtaja maltene uvek posto ima mali obrtni momenat. Mana je i to sto je nizak solidno pa mora da se vodi racuna o tome dosta, ali ja sam ga do sada uz malo paznje terao po svakakvim putevima i solidno sve to podnosi. Terao sam ga max. do 160km/h, ali iskreno cemu to? Na auto putu je ovaj auto prava krstarica jer je veoma ugodan za duza putovanja zbog komfora i oseca se ta stabilnost zbog karoserije, ipak auto prazan ima oko 1200kg (zato je i tromiji na nizim obrtajima).

Na kraju krajeva i kada ti i30 dosadi, jer ti sada zelis upgrade samo iz Punta na nesto bolje i ozbiljnije ako smem da upotrebim taj izraz da se neko ovde ne uvredi (iako je meni GP odlican auto), uvek imas odlicnu osnovu za prodaju i kupovinu boljeg sutradan, a da pritom ne gubis nesto mnogo jer si birao ok godiste koje se i dalje prodaje i drzi cenu, a kao sto pomenuh ne nesto vec 20+ godina staro i izarceno na max. jer je auto promenio 10-ak vlasnika u tom periodu...
                      U svakom slucaju srecno sa kupovinom sta god na kraju odlucio, ali samo bez zaletanja, nego se lepo informisi, probaj i proberi.

Last edited by hyundai_i30; 21.06.2023, 05:59.

Comment

• Mare99
                        CBC Početnik
                        • 10.04.2021
                        • 9
                        • Novi Sad
                        • Nijedan trenutno.

Hvala na ovako opširnom odgovoru
                        I30,iskreno nisam uzimao u razmatranje...
                        Gledam malo oglase i uopšte nije loš auto...
                        Hvala što si mi proširio vidike
                        ​​​​

Comment

• hyundai_i30
                          CBC Član
                          • 21.10.2022
                          • 69
                          • Niš
                          • Hyundai i30

Drago mi je da sam pomogao, tome i sluze forumi - razmena iskustava i utisaka. Eto, sad imas preporuke nas nekoliko, na tebi je da odlucis sta ti odgovara od toga.

Neko pise sa vise, neko sa manje detalja, ali bitno da se razumemo na kraju. Onolika pisanija je bila samo zbog toga da bi se uzele u obzir jos neke okolnosti koje mogu da uticu na izbor, a opet je to samo jedno misljenje i nesto cime bih se ja vodio, a drugi mozda ne.

Ponovio bih opet samo da se ne zaleces previse, danas se 5k EUR za auto ne "baca" tek tako, mada ima ljudi koji bacaju daleko vise. Razmisljaj i o troskovima prenosa, registraciji, odrzavanju toga sto kupujes...Taj auto ce uvek izaci vise od onoga sto inicijalno planiras koji god bio u pitanju i to svi znamo. I odmah cu ti reci, recimo prva registracija za i30 1.4 je mene izasla nepunih 30k RSD, sada je verovatno i nesto preko toga.

Oko 5k EUR je sasvim pristojna suma da moze da se probere dobar auto, ali posto zivimo u zemlji u kojoj zivimo, mora da se razmislja i dosta unapred, tako da bih ja uvek isao na investiciju koju sam opisao, odnosno na takav neki pouzdan auto sa ok godistem koji ce da sluzi svrsi, ali i da se sutradan proda po dobroj ceni ako se apetiti povecaju... Jos ako dobijes i komociju, opremu i malo estetike pride, onda je investicija opravdana

Last edited by hyundai_i30; 21.06.2023, 13:55.

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 3164
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 166TS

U prevodu gledaj da kupiš auto do maksimalno 3500-3700 evra i računaj da ćeš u narednih pola godinecdo godinu najverovatnije morati za ostatak para da platiš porez, uradiš veliki servis, kupiš gume, registruješ auto....ima dosta toga što obično treba uraditi na polovnom automobilu kako bi ga doveo u red.

Comment

• Mare99
                              CBC Početnik
                              • 10.04.2021
                              • 9
                              • Novi Sad
                              • Nijedan trenutno.

Šta mislite o Opel Astra H?
                              ​​​​​​Imam ponudu....
                              Prvi vlasnik,održavana redovno u Opelovom servisu...
                              Auto je baš u top stanju...
                              Ali 2005god..

Comment

Working...