Podešavanje ugla paljenja peugeot expert

Collapse
X

• Vreme
  • Show
Clear All
new posts
  • dandy
    CBC Senator XXL
    • 09.12.2005
    • 542
    • Bijeljina-Beograd Medakovic

Na zalost nisam našao u tap podešavanjima nigdje izbor vrste bobine. Ima samo inicijalna voltaza.

Kod plinskog kompa ima da se bira bobina, jer on sa nje očitava obrtaje. Kod tap obrtaje čita sa senzora radilice, i bobina ne mora ni da bude spojena (ona po uputstvu služi samo za proporcionalno podešavanje, i nije neophodna za funkcionisanje ostalih varijanti)

Što se motora tiče, bobine nove, dizne i benzinske i plinske su nove, svjecice nove, i sve radi savršeno, 4 žice od senzora radilice, 2 od senzora bregaste, bobina, map jedna zica i kontakt. Sve su zalemljene i tu sigurno nije problem ozicenja.

Juce popodne 100km je vozen bez aktiviranog tap i sve radi super. Kad je u podešavanjima tap na off, sve radi kako treba, tako da mislim da nije ni do instalacije, jer bi i tada dolazilo do gubitka signala bez obzira da li je softverski iskljucen, kad se softverski aktivira tap, i pricepi, eto ga missfire. Tap odrađuje autokalibraciju bez ikakve greške.

Nisam juce ja vozio pa danas cu da vidim sta jos moze da se iscacka, da probam otkačiti bobine i redom, mora nesto biti da sam zeznuo u podešavanjima. Ima tu onih ofseta, dal raste ili pada nesto i jos gomila ludorija, samo da prokljuvim gdje brljavi

Samo kad se aktivira tap i pri većem opterećenju brljavi. A motorni komp cim registruje missfire, isključi dovod goriva na toj dizni.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17809
      • Novi Sad
      • Fiat Stilo

Dosta auta gase cilindar ma misfajer. Pošto TAP služi da porani paljenje a bez njega radi ok može da znači da je na tom opterećenju prekasno ili prerano paljenje. Autokalibracija je polazna tačka, oni svakako napišu da se proveri u vožnji, dešava mi se ponekad da baš dosta promenim mapu u vožnji u odnosu na automatski uradjeno a nekad ne diram ništa, savršeno je uradio...
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• dandy
        CBC Senator XXL
        • 09.12.2005
        • 542

Hvala puno na savetima, da ne bi tebe, ja ne bi ni znao da postoji ovo čudo.

Napokon da javim, operacija uspjela (pacijent umro). Salim se.
        Problem je bio u ozicenju.

Do senzora radilice vode dvije žice, i u uputstvu nema uopšte naznačeno kako se povezuju samo se presijeku i bajpasuju sa tap, ima varijanta a i b (sa jednom žicom bajpasovanom, i b sa obje bajpasovane. Kod mene sa jednom bajpasovanom neće da upali motor, koju god da ostavim spojenu, a probao sam obje u varijanti a, i neće da upali motor uopšte) i oba načina su po njima kao ok, jer sinusoidu radilice prikazuje kao u uputstvu, samo je bitno da jednu zicu bajpasuju bijela i žuta a drugu zelena i braon.

E veceras zamijenim mjesta žicama i sve radi savrseno, samo zamijenio parove, odradio kalibraciju, tjerao sam uz bubanj potok 4x i nema greške, radi savršeno. Odradim opet kalibraciju metana i spusti mi mapu sa 1.5 na 1.2, prima gas odlicno, ide maltene identično na benzin i metan. Bez tapa je bio kao mrtav konj, ovaj motor iako ima 136ks, mnogo je kilav i na benzin, sa metanom bez tapa je bas mrtav konj. Ubrzanje nikakvo, kao yugo45, stisneš gas i nista se ne desava.

Nema više missfire, bas sam ga forsirao jedno 60km, 2x do većina i nazad, uz bubanj potok , i sve super. Pustio sam prvo da radi na automatsko modu, ali on tu drži ugao oko 8 stepeni, pa sam ubacio mapu i digao sa nekih 10 na leru na 18 stepeni na 4000rpm, i tako mi se najbolje ponasa.
        Držao sam konstantan gas i sarao sa uglovima da vidim sta ce da se desi, i sa nekih 15 stepeni na oko 3000rpm konstantnog gasa se ponaša najbolje, tj kreće lagano i da ubrzava.
        Poigracu se još malo sa uglovima ovih dana, bitno je da smo uz veliki Dorinu ponoć skontali gdje i sta juriti. Pa sad finese lako podešava mo.

Ono što me čudi je što ne prikazuje uopšte korekciju bregaste, prepozna je autokalibracija čita signal sa nje, izbacuje stepenasti dijagram kao u uputstvu, sve radi kako treba, ali nema zakretanja ugla za bregastu, onaj pokazivač za korekciju ugla samo ponekad ode u -0.2, dal uključio, isključio, aktivirao onu brzu korekciju, bregasta stoji na 0 do -0.2. U sustini to je i bespotrebno, jer i kad raskacim senzor bregaste, motor radi isto. Tako da je to i nebitno.
        Bitno da bobine odrađuju svoje kako treba, sve ostalo je nebitno.
        Hvala jos jednom drug, sta bi mi bez tebe. Ja sam vec kontao da prebacujem magnet na zamajcu za 15 stepeni unaprijed

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17809
          • Novi Sad
          • Fiat Stilo

Bregasta i radilica su spregnuti lance, kaišem, kako god. Lažiranjem jedne direktno se utiče i na drugu.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• dandy
            CBC Senator XXL
            • 09.12.2005
            • 542

Da, nego vidim u video tutorijalima koje sam nasao da kad je tap uključen u desnom uglu ekrana imaju 2 kruga koji prikazuju korekciju.
            Jedan je trenutna korekcija i drugi korekcija bregaste. E sad, jedino da je to varijanta za dodatnu korekciju kod sistema sa varijabilnom geometrijom na bregaste.

Iskreno ovo me oduševilo skroz, razlika u radu motora sa i bez pretpaljenja je mnoooogo velika.

Rijesismo zajednički snagama još jednu igranku. Hvala i ziv bio
            Last edited by dandy; 13.07.2024, 09:07.

Comment

• dandy
              CBC Senator XXL
              • 09.12.2005
              • 542

Evo posle nekih 4 mjeseca i 20 000km mogu reci da sam prezadovoljan. Tap se ponasa perfektno. Razlika sa njim i bez njega je bas nebo i zemlja. Bez tap-a na 110kmh kao mrtav konj, ubrzanje nikakvo, stisnes gas, ono treba mi minut da preteknem sleper.
              Sa tap se ponasa skoro identicno na benzinu i metanu. Igrao sam se sa ppdesavanjima, pokisavao da ostavim kompu da sam podesi, ali nije se bas proslavio. Desavalo se da se cuju povremeno ventili na 3000rpm, i to bas da zvece kao i cesto gasenje prilikom zaustavljanja.

Podesio sam ga na 2d absolute mapu, 5 stepeni na leru, 12 stepeni na 1500rpm i dize se do 15 stepeni na 3000rpm, i tako ostaje dp kraja. Nema gasenja i zveckanja, malo je bucniji motor na 3000rpm, ali ide kao metak (uslovno receno, posto je i na benzinu i na plinu jako trom za svojih 136ks)
              Potrosnja je nekih 6-6.5 kg metana (zaglavimo po sat vremena u spicu u bgd svaki dan, sat vremena 10km) tako da sam ja prezadovoljan. Jeste bilo malo zezanja, ali se isplatilo skroz.

Hvala Dora jos jednom za nesebicnu pomoc, da ne bi tebe, ne bi ni znao da ovo cudo postoji. Iskreno, bas me cudi da ovo nije zazivjelo malo ozbiljnije, jer pricao sam sa vise majstora koji se bave ugradnjom metana i niko, ama bas niko sem Dore ne zna nista o ovim uredjajima. Neki znaju da postoji i da su ih vidjali obicno lad skidaju metanske uredjaje sa stranaca, ali neko da ugradi i podesi, bar po onome meni dostupnom nisam vidio..

Eto jos jedno iskustvo, mozda nekom zatreba

Comment

Working...