Guši se na gasu kada se zagreje motor

Collapse
X

• Vreme
  • Show
Clear All
new posts
  • hare011
    CBC Član
    • 22.03.2009
    • 88
    • Beograd
    • Hyundai Accent

Guši se na gasu kada se zagreje motor

Pozdrav,

U pitanju je Hyundai Accent sa ugrađenim Landi renzo omegas iz 2008. godine sa valtek diznama. Isparivač Li 02 je prešao 90000km.
    Auto se normalno ponaša na gasu dok se motor ne ugreje. Tada počinje da se guši, ne prihvata gas i mora da se prebaci na benzin.Obično pali check engine i Izbacuje grešku missfire na 1 i/ili četvrtom cilindru.
    Leti se pređe svega par kilometara, dok zimi zna da ne pravi problem sve dok se ne upadne u gužvu.
    Imam adapter pa sam nešto i merio dok radi normalno.Pritisak gasa u leru je 1.3 i ide do 1.9 kada se turira motor.
    Trim je oko -2. Jedino šta sam primetio je da u programu ne prikazuje temperaturu vode, a nešto se ne sećam da li je tako bilo i ranije.
    Preko OBD II očitava temp.vode normalno.
    Do sada sam zamenio svećice, kablove i Valtek dizne (bile Italijanske , a sada su Bugarske).
    Treba mi savet iskusnih forumaša šta dalje činiti, da li probati sa zamenom bobine ili možda čišćenjem isparivača...
    Svaki je savet dobrodošao...

Unapred hvala!
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17812
    • Novi Sad
    • Fiat Stilo

Koje su to bugarske Valtek dizne? Koliki je trim kad voziš? Da li si radio kalibraciju posle zamene dizni?
    Neki landi nemaju senzor temperature vode tako da je verovatno ok što to ne vidiš. Meri temperaturu gasa što je idiotluk..
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• hare011
      CBC Član
      • 22.03.2009
      • 88
      • Beograd
      • Hyundai Accent

Možda i nisu bugarske nego poljske. Generalno plašim se da dizne nisu neke kopije, pa kada se klipovi ugreju počnu da koče.
      DIzne su prošle autokalibraciju kada su zamenjene.Bušene su kao i stare i podešen je hod klipa.
      Danas sam vozio na gas dok nije počeo da se guši i LTF je bio oko 2. STF se kretao od -5 do +5. Pritisak gasa ide do 2.1 bara max.
      Kada je počeo da se guši STF je otišao na +25, a pritisak ostao na 2 bara. Rekao bi da je isparivač dobar.
      ​​​​​Javio je standardno missfire na cilindrima.
      Uradio sam par printscreen-ova.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17812
        • Novi Sad
        • Fiat Stilo

Originalno postavljeno od hare011
        Kada je počeo da se guši STF je otišao na +25, a pritisak ostao na 2 bara. Rekao bi da je isparivač dobar.
        ​​​​Javio je standardno missfire na cilindrima.
        Uradio sam par printscreen-ova.
        Ja bih rekao da tu ne valjaju ni dizne a ni isparivač, 2 bara je baš prevelik pritisak. Trim je dobar dok sonda ne poludi a onda ode u nebo a to + je ustvari MINUS, nema goriva. Sa čim radiš kalibraciju, koji program? Naravno da će praviti misfajer zbog siromašne ili bogate smeše.
        U principu ja takve stvari ne popravljam jer nema tu sreće, to se baci i stavi nešto što radi.

https.autogas.rs

Comment

• hare011
          CBC Član
          • 22.03.2009
          • 88
          • Beograd
          • Hyundai Accent

Za kalibraciju koristim krekovan Landi renzo program Omegas 2.xxx. Koristim ga već 14 godina.Nije nešto user frendli ,ali osnovne stvari se daju podesiti.
          Negde na forumu sam pročitao za ovaj isparivač da su mu to baš granice za pritisak pa sam ga proglasio ispravnim.
          Otvoriću ga da ga očistim , to mi je najmanji problem.
          ​​​​​Dizne sam i preventivno menjao, nisam ih bacao, imam par komada, ali koje god sam stavio nije pravilo razliku.
          Jedino što ne znam da proverim je bobina.
          Imaš li neki savet?Na benzinu nemam nikakvih problema.

Druga stvar koja mi pada na pamet je provera plinskog kompa.Mogao bi povezati osciloskop na izvode dizni i videti kakav napon šalje komp kada imam gušenje. Uporedim pre i posle oblik napona i ako je isti trebalo bi da je komp ispravan.

Ako ništa ne napravim čeka me promena prednjice.
          Šta mi preporučuješ da uzmem od opreme? Ide mi atest u martu tako da ako ne uspem da opravim gas to mi je izvesna opcija.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17812
            • Novi Sad
            • Fiat Stilo

Ako je vreme ubrizgavanja isto kao na benzinu kad radi na gasu to je ok. Ako su trimovi dobri, to je ok. U tom slučaju nema problema sa gasom. Ako na gasu nije baš najbolja varnica i smeša, biće znatno gora situacija po pitanju misfajera i sl. nego na benzinu pa otuda ide ta rečenica koja mi je ogadila život "na benzinu sve radi kako treba" ... Nebitno i da nema gas auto jednostavno ne može da radi kako treba, ima samo 4 cilindra umesto bar 360 ali da ne tupim o teoriji.
            Ti to jednostavno nećeš nikad namestiti da valja i gubiš vreme pa i novac a pomalo i kvariš motor.
            Na tom auto će raditi Gofast kao i Qbox, od afiniteta i novca zavisi šta izabereš, razlika u novcu i nije neka katastrofa.

https.autogas.rs

Comment

• hare011
              CBC Član
              • 22.03.2009
              • 88
              • Beograd
              • Hyundai Accent

Pa i mene zbunjuje činjenica što na benzinu ne osećam problem niti mi izbacuje neku grešku.
              ​Čitajući forum nigde ne nađoh problem sa gasom kada motor postigne radnu temperaturu.Uglavnom se problemi manifestuju kada je motor hladan.
              Razumem što se majstori ne hvataju ovakvog posla, mnogo se troši vremena,a rezultat je neizvesan.
              Očistiću isparivač, snimiti napon na diznama i možda zameniti bobine.
              Odradiću šta je u mojoj moći,a ako ne uspem, odoh kod majstora, nema mi druge.
              Javljam šta sam napravio.
              Hvala Dora na informacijama.
              ​​​​​​
              Last edited by hare011; 29.02.2024, 13:51.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17812
                • Novi Sad
                • Fiat Stilo

Svejedno da sad ne ulazim u teoriju pošto nema ostalih majstora da se nastavljamo oko apsolutnog i relativnog pritiska ali bi bilo zanimljivo. Isparivač daje (treba) oko 0.7 ili tu negde pritiska i u zavisnosti od načina merenja to bude plus potpritisak od atmosferskog a to je oko 1,1 ili tu negde ili više ako meri na drugi način, u svakom sluičaju 2+ je previše... u Jednom primeru mnogo 'previše a u drugom manje previše, tako da čišćenje neće nešto pomoći jer kad se ukrute membrane povećava se pritisak i zato postoji šraf kojim se reguliše pritisak.
                2+ Je za metan što je totalno druga priča.
                Kalibracija na jednom ili drugom pritisku daje veoma različite rezultate.
                Baci to dok nisi upropastio motor, nije to neka para a rešiš za dugo vremena problem. Današnjom razlikom u ceni benzina i gasa to se veoma brzo isplati a kako nam vlada misli dobro biće i gore...Ž
                Odjava sa teme

https.autogas.rs

Comment

Working...