Hvala na odgovoru. Meni je takav uređaj jako interesantan u svetlu nabavke novog/drugog automobila i spreman sam da platim koliko košta (jer ne menjam auto po 10 i više godina a prelazim 20.000+ km godišnje i to mi se itekako isplati), ali niko to ne nudi niti se o tome piše.
Inače, nedavno su Dacia/Renault izbacili 1.0 TCe ECO-G motor sa pogonom na TNG a ono što je interesantno su podaci da ti automobili na plinu imaju 10 KS više (90/100 KS), veći obrtni momenat i veću maksimalnu brzinu nego na benzinu. Pritom su podaci koje plasiraju u javnost vrlo šturi ali meni ovo miriše da ti automobili/motori imaju plinski uređaj sa direktnim ubrizgavanjem plina u tečnoj fazi. Plus ovaj deo teksta na njihovom sajtu kaže:
"ECO-G je naziv naših motora na dvostruko gorivo – benzin i TNG (tečni naftni gas). TNG, kombinacija propana i butana, dodata je postojećem benzinskom motoru integrisanjem sistema za ubrizgavanje. On zahteva zaseban, namenski rezervoar (bez smanjenja zapremine prtljažnika) koji je otporan na pritisak i specijalno proizveden za skladištenje tečnosti, kao i malu modifikaciju dovoda za gorivo motora. Ovaj postupak se obavlja direktno u našim fabrikama."
Da li je to (konačno) moguće - da je neko ponudio takav uređaj u novim modelima, šta mislite? Pritom je recimo Sandero sa takvim pogonom skuplji za oko 700€ od čistog benzinca.
Послато са SM-G965F помоћу Тапатока