Strana 1 od 9 123456 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 1 do 12 od 100

Tema: Dekarbonizacija motora

Član od
    04.03.2010

Dekarbonizacija motora

Vidim da nema teme o dekarbonizaciji a imam podosta iskustva u istoj pa cu objasniti u narednom vremenu.
    Za pocetak cu reci da se radi o uklanjanju ugljenicnih naslaga (garezi) iz motora, izduvnog sistema i usisnog sistema. Garez nastaje zbog nepotpunog sagorevanja goriva i najvise je ima u dizel motorima (zato je crno ulje) a najmanje na gasnim motorima (TNG, CNG). Takodje mnogo garezi ima u svakom neispravnom motoru ali i mnogi naizgled neispravni motori zapravo su samo previse zaprljani!
    Ima vise tehnika za "dekarbonizaciju" motora i nabrajacu ih lagano kako mi vreme dozvoli. Navescu prednosti i mane svake od njih, sta se sve moze ili ne moze dobiti dekarbonizacijom (previse je neznanja sa jedne strane i reklame sa druge strane, pa cu malo razbijati mitove)

Član od
    04.03.2010
    Za pocetak navescu nacine za sprecavanje odnosno umanjivanje nastajanja garezi u motoru. Na prvom mestu to je dobar motor i voznja u umerenim obrtajima. Na drugom, to su dobro gorivo i dobro ulje. Obzirom da se kod nas ne zna sta je od cega gore, preporucljivo je sipati aditiv u gorivo i aditiv u motorno ulje. Aditiv u gorivu ocisti i odrzava ceo sistem cistim i poboljsa se sagorevanje goriva (manje garezi). Aditiv u ulju poboljsava zaptivanje kompresionog prostora i time se dodatno poboljsava sagorevanje goriva plus sto mnogo manje ulja i uljnih para udje u cilindar. Sve ovo doprinosi i manjoj potrosnji goriva i duzem veku motora i sklopova. Nezeljenih efekata nema osim ako nesto vec ne valja u motoru ili u sistemu za gorivo.

Član od
    04.03.2010
    Mozda najpoznatiji tretman za dekarbonizaciju je wins-ova masina za ciscenje dizni, u nju se sipa tecnost koja se preko dizni ubrizgava u motor umesto uobicajenog goriva, time se prociste dizne i sagore deblje naslage cadji unutar kompresionog prostora, delimicno se ocisti i izduvni sistem. Tretman je efikasan. Mane su mu sto se ponekad desi da propisa neka dizna i da izgori neki ventil.

Član od
    04.03.2010
    Najjednostavniji i najjeftiniji tretman je ubrizgavanje ciste vode! Voda se uspricava u obliku spreja u motor pod turazom. Tretman je efikasan. Mana je sto moze doci do hidro udara ako previse vode udje u cilindar.

Član od
    04.03.2010
    Dekarbonizacija tecnoscu u sprej boci: Ceo sprej se izduva u usis motora pod turazom. Efekat je diskutabilan, za tih pola minuta ne moze se nista efikasno ocistiti,a ako su stavili neku jaku hemiju da bi se bolje ocistila garez, ta agresivna hemija moze ostetiti delove motora.

Član od
    04.03.2010
    Dekarbonizacija sipanjem pene u motor: skinu se svecice ili dizne ako je dizelas, sipa se pena (neka hemija, deterdzent), odstoji neko vreme pa se zavergla. Zatim se vrate svecice (dizne), zameni se motorno ulje i filter. Tretman nije ni narocito efikasan ni bezbedan a i komplikovan je i skup.
    Izmenio/la painter; 21.09.2016 u 00:58. Razlog: Dopuna teksta

Član od
    04.03.2010
    Dekarbonizacija vodenom parom: vodena para (iz parocistaca) se ubrizgava u usis. Tretman je efikasan. Mana je sto moze doci do hidro udara ako se ne pazi.

Član od
    04.03.2010
    I na kraju (ako nisam nesto zaboravio) tu je i tretman HHO gasom. Mislim da je ovo najefikasniji tretman (mada zavisi i od konkretnog uredjaja) ali i da moze biti jos efikasniji u kombinaciji sa nekim od gore nabrojanih metoda (aditivi) kao i sa sprejom za ciscenje egr ventila. Jednostavno se upotrebljava a mana gotovo da i nema. Treba paziti na radnu temperaturu jer ako je neispravno nesto u rashladnom sistemu motora, moze doci do pregrevanja. Teoretski, moze doci i do nekog problema ako se doda previse HHO gasa (zavisi od tipa motora). Ako se doda premalo gasa ili se radi kratko, ili gas nije dovoljno kvalitetan, efekat ce biti slabiji.
    Moja konkretna iskustva cu pisati u narednim objavama.

Član od
    04.03.2010
    Navescu neke primere tretiranih vozila HHO gasom:
    Citroen C5 2.2 hdi, 2002g, 207.000km (moj auto). Osetila se velika razlika u snazi i obrtnom momentu. Potrosnja pala sa 8,4 na 7,2l/100km, to je oko 15% ustede. Potrosnja vremenom rasla, to se redovno desava, ovaj tretman ne moze da zameni neki uredjaj ili sredstvo za ustedu goriva. Uradjen chip tuning, potrosnja se stabilizovala na oko 7,5l (malo manje od litre ustede se dobilo chipom). Skinut katalizator i filter cestica, zatvoren EGR ventil, potrosnja pala za dodatnih 0,4l. Nakon 4000km uradjena jos jedna dekarbonizacija i potrosnja pala na 5,5l. Ako ne racunamo chip i skinut kat, to je oko 1,5l manja potrosnja samo dekarbonizacijom, sto je skoro 20%. . Kasnije, potrosnja se stabilizovala na oko 7l. Dakle, efekat smanjene potrosnje goriva je privremen, traje maksimalno oko 2000km ali drugi benefiti su prisutni oko 20-25.000km. Tako da ako zelite da imate nisku potrosnju treba da ponavljate tretman na oko 2000km a ako zelite da ocistite "visak" naslaga u motoru, usisu i izduvu, da motor bolje radi, bolje vuce i duze traje, onda je dovoljno ponoviti tretman na oko 20.000km. Dakle to se sve oseca a i moje kolege iz Novog Sada (sa kojima saradjujem) imaju dokaze u vidu snimka motora iznutra, merenja snage, gasova, itd.
    Inace, kod mene su katalizator i filter cestica bili prilicno zapuseni a nakon tretmana su bili kao novi! Nalaze se u rastavljivom loncu pa sam ih video (nakon druge dekarbonizacije izbacio sa vozila jer smatram da mi ne trebaju, sa dekarbonizacijom na 2000km ili sa dobrim hho generatorom pod haubom, gasovi su cisti jednako kao sa katom i filterom a mozda i cistiji).

Član od
    04.03.2010
    Peugeot 307 2.0 benzin, 2001g, 222.000km.
    Nakon tretmana mnogo bolje vuce, potrosnja pala sa 8,5 na 7 ili 7,5l, ne secam se dobro a nisam zapisao. Na izduvu mnogo manje smrdi (nema katalizator)

Član od
    04.03.2010
    Astra G, 1.7dti, 2001g, 144.000km
    Pre tretmana tako lose vukla da sam pomislio "ja nikad ne bih kupio ovakav auto, kakav krs" a nakon tretmana sam pomislio da vuce bolje od mog C5 Takodje, nestao dim.

Član od
    04.03.2010
    Fiat stilo 1.9 multijet, 2004g, 172.000km.
    Uvek gradska voznja, potrosnja uvek oko 8l. Nakon tretmana potrosnja 6,4l, mnogo bolje vuce, lepse radi, nmanje se oseca na izduvu.

Strana 1 od 9 123456 ... PoslednjaPoslednja

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Slične teme

1. Dekarbonizacija motora HHO
    Od Dora u forumu Teorija, teh. dokumentacija
    Odgovora: 8
    Posl. poruka: 06.08.2017, 15:26
  2. Smanjivanje kubikaze motora (ubacivanje drugog motora)
    Od shone190 u forumu Opšte diskusije o automobilima
    Odgovora: 28
    Posl. poruka: 26.08.2011, 11:32
  3. tip motora
    Od vojislav72 u forumu Prijemno odeljenje
    Odgovora: 5
    Posl. poruka: 08.09.2008, 19:52
  4. Max iz 1.4 motora
    Od u forumu Lakši tuning
    Odgovora: 5
    Posl. poruka: 20.05.2005, 11:40

Members who have read this thread in the last 5 days: 0