Nazovem da vidim kako su dosli do cifre od 100 000 i saznam da je gospodin nasao na polovniautomobili.com punto od 1500 eura i uzeo ga kao merilo trzisne vrednosti
.... svi ostali su od 1850 do 2300 ali njemu se svideo taj od 1500 
Ne znam zasto je to tako receno od strane doticnog gospodina, ali znam da se za obracun vrednosti motornih vozila koristi katalog AMSSa, koji izlazi 2 puta godisnje, i merodavan je kako za obracun poreza na prenos tako i na procenu stete.
Pokusacu na primeru tvog punta da objasnim nacin obracuna stete:
Kataloska vrednost za to godiste je 3 vrata 5 vrata
12.440 eura 12.940 eura
amortizacija odnosno umanjenje za 12 godina 84,8% 10.550 10.970
ostatak, odnosno trenutna rednost vozila 1.890 1.970
Od ove vrednosti se oduzima 34% za koliko se smatra da trenutno
vredi slupano vozilo 640 670
i dolazi se do cifre koliko maksimalno osiguranje moze da isplati stetu 1.250 eura 1.300 eura
(gledao sam stariji katalog pa pretvarao u evre, pa mozda nije bas u cent tacno, ali odstupanje nije vise od 20-30 eura)
Ukoliko popravka kosta vise od navedenih iznosa, proglasava se i isplacuje totalna steta.
To je maksimalan iznos do koga se moze doci, a zasto su oni uplatili samo 100.000 din ne znam, ali sudski moze da se ostvari samo do navedenih iznosa. Licno mislim i da pravilno srocena zalba na njihovo resenje, dovodi do navedenih iznosa bez suda i natezanja sa advokatima. To ti je vansudsko poravnanje o kojem pricamo.
Ovo je sve u skladu sa Uslovima osiguranja, za koje potpisom na polisi potvrdjujemo da smo upoznati, a ta klauzula je ispisana tako sitnim slovima da se jedva vide.
Generalni stav osiguranja je da "iz stete ne moze biti vajde" pa se tako i ponasaju.
Jedini koji totalnom stetom mogu da zarade su vlasnici starih "ladja" koji imaju veliku katalosku vrednost, a na trzistu ne vrede ni 100 eura.
100.000 din koji su ti isplaceni nemoj da im vracas, jer kamatu na vec isplacena sredstva, sigurno neces moci da potrazujes.
Mozda ti bas nisam mnogo pomogao, da naplatis vise, ali to su okviri u kojima mozes da se kreces
Hteo sam tabelarno da prikazem cifre, ali mi ne uspeva. Cifre se odnose na vozilo sa 3 odnosno 5 vrata.
Kada bi se mi manje plašili ne bi nas, tako bolno,"jašili" !!!