Strana 5 od 11 PrvaPrva 12345678910 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 49 do 60 od 121

Tema: Pravila voznje u kruznom toku

 1. #49

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Ja sam skontao najbolju taktiku u NS posobno za kruzni tok na bulevaru evrope....
  Ulazak sa leve trake sa minimum 30km/h i gas i nema problema, oni debili sto kruze spolja ima da se preseku

  Ono je smesno sto rade cak pre neki dan devojka i instruktor ulaze sa desne trake ja sa leve ulazim i nista zmigavac idu na mene????jer neki debil stoji u desnoj traci

 2. #50
  Član od
  04.01.2009
  Lokacija
  Bački Petrovac
  Garaža
  Hyundai i30 CW
  Poruke
  19

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  @reb0rn, na Bul. Evrope u N.S. ima 3 (tri) kružna toka, verovatno misliš na onaj na raskrsnici sa Kornelija Stankovića. Ulazak u kružni tok bez smanjivanja brzine ili zaustavljanja ipak nije po propisu, jer dok se oni u spoljnoj traci seku, mogu da ne zakoče i udare u tebe, ili da naglo zakoče i neko udari u njih, ali ti ćeš biti kriv, jer oni imaju prednost. Slažem se da pri ulasku u kružni tok treba brzo reagovati, jer možda dugo nećeš moći da se isključiš. U toj situaciji je najlakše uključenje u spoljnu traku kada se neko isključuje u tvoju ulicu. Neki dan sam video da je neki čovek stao u kružnom toku da pusti da se ovi uključe. Sirene su se začule i od ovih što čekaju i od ovih u kružnom toku tako da je brzo produžio. Verovatno se čovek pogubio.

 3. #51

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Desnu traku koristite iskljucivo za napustanje kruznog toka na prvom izlazu, a unutrasnjom vozite u kruznom toku sve dok ne dodje vreme da izadjete, pre toga se prestrojte u desnu spoljnju traku , pa na prvom izlazu napolje.
  Ukratko:
  1. Nema izlazka iz kruznog toka iz unutrasnje (leve) trake, jer mozete da isecete nekoga ko je u spoljasnjoj (desnoj) traci i nastavlja pravo. Onda cete Vi biti krivi za udes. Pravovremeno se prestrojte u desnu traku i pripremite se za izlazak na zeljenom izlazu. Ako niste uspeli na vreme da se prestrojite zbog guzve u raskrsnici, onda napravite jos jedan krug u unutrasnjoj traci.
  2. Ako ste u spoljasnjoj (desnoj) traci, niposto ne nastavljajte voznju pravo kroz kruzni tok, nego se ili sto pre bezbedno prestrojte u unutrasnju (levu) traku ili se u protivnom obavezno iskljucite na prvom izlazu.

  Ako se drzite ova dva pravila ne mozete napraviti udes u kruznom toku, a da Vi budete krivi, ma kakav da je.

 4. #52
  Član od
  28.02.2008
  Lokacija
  LOznica
  Garaža
  Hyundai i-20
  Poruke
  153

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Ako se drzim drugog pravila ima sigurno da napravim udes u manjem kruznom toku,precnika nekih 30 metara,kakvi su po manjim gradovima.Imaju 4 -5 ulaza-izlaza koji su udaljeni nekih 15 metara i takvo setanje spoljasnja traka-unutrasnja traka je nezamislivo.
  Tako moze da se vozi na Slaviji ili na Nbg,mada i tamo se tako ne vozi.

 5. #53

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Da je kružni tok imao za cilj da se iz njega izlazi samo iz desne trake onda bi tako bio i konstruisan. Svi bi ulazili sa dve trake a sabijali se u jednu. Ovo pravilo od @Cika Sima je možda na neki način dobar savett kako najbolje izbeći kritičnu situaciju ali nikako pravilo. Kružni tok je saobraćajnica za sebe i ako je izgrađen sa više traka onda važe pravila pri uključivanju i isključivanju kao na raskrsnicama ulica ili bulevara sa više traka. Dakla iz krajnje leve u krajnju levu, iz krajnje desne u krajnju desnu i pri uključenju i pri isključenju. Konkretno u NS zapinje ovo pri isključenju jer dobar deo vozača nije siguran ko ima prednost onaj iz leve koji želi da pređe u desnu a zatim se isključi ili onaj iz desne koji želi da nastavi do nekog drugog isklučenja. Koliko je meni poznato pravila nalažu da vozač iz leve trake mora da propusti ovog iz desne ukoliko on želi da nastavi dalje kružnim tokom i tek onda se prestroji u njegovu traku pa zatim isključi. Stvar se dodatno komlikuje time što se ovo ne sme izvoditi sa zaustavljanjem vozila u levoj traci već jedino prilagođavanjem brzine ili ako uslovi ne dozvole onda vožnjom još jednog kruga.
  Ovako to u teoriji izgleda a praktično se svakodnevno srećem sa situacijom da vozač iz desne ode u levu na kružnom toku a zatim se isključi na desnu, bez da upali žmigavac za bilo koje prestrojavanje-isključivanje pa opreza nikad mnogo.

 6. #54

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Problem je sto nasi saobracajci koji konstruisu kruzne tokove nemaju pojma sa zivotom, jer je za njih to nova stvar u Srbiji.
  Ako je neko vozio po Italiji i Austriji zna o cemu pricam.
  Ne moze se izlaziti iz KT iz leve (unutrasnje) trake i tacka.
  Ako ste u levoj traci i date desni zmigavac, to drugim vozacima znaci da zelite da se PRESTROJITE u desnu traku i ni po kojoj logici ne moze da znaci da zelite da izadjete iz kruznog toka. *Dvosmislenost, tipa, moze da znaci a ne mora, u saobracaju ne postoji*
  Uostalom pokusajte da "ispravite" kruzni tok i zamislite ga kao pravu ulicu sa dve trake u kojoj je leva traka za pravo a desna iskljucivo za skretanje u desno na prvoj raskrsnici. Koji biser bi skrenuo desno iz leve trake, ili nastavio pravo iz desne??? Mozda i bi, ali do prvog policajca koij bi mu pisao kaznu zbog ovih stvari. (Voznja protivno znaku)
  Prosto, ako zelite da ne napravite udes, drzite se pravila iz prethodnog posta i to je to.

 7. #55

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Citirati Originalno postavljeno od sasha015 Pogledati poruku
  Ako se drzim drugog pravila ima sigurno da napravim udes u manjem kruznom toku,precnika nekih 30 metara,kakvi su po manjim gradovima.Imaju 4 -5 ulaza-izlaza koji su udaljeni nekih 15 metara i takvo setanje spoljasnja traka-unutrasnja traka je nezamislivo.
  Tako moze da se vozi na Slaviji ili na Nbg,mada i tamo se tako ne vozi.
  U pravu si da su nasi KT nestrucno projektovani. Ali ne kontam na koju foru bi napravio udes ako se drziš drugog pravila???

 8. #56

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Ajde da rasčistimo neke stvari oko KT-a. Pričamo isključivo o KT-u sa jednom ili više traka gde nema posebnih znakova koji definišu prestrojavanje. Ja ću napisati neke definicije koje su meni poznate a koje su vezane za KT a vi me ispravite ako grešim.
  - KT je posebna saobraćajnica i vožnja kroz KT je kao vožnja bilo kojom ulicom samo što ova ima kružni oblik.
  - KT kao sabraćajnica ima prvenstvo prolaza i sva vozila koja se uključuju u KT moraju propustiti vozila koja su več u KT-u.
  - KT ima smer kretanja suprotan kazaljkama na satu
  - Prilikom uključivanja u KT iza saobraćajnice sa više traka uključivanje je isto kao i u svaku drugu saobraćajnicu sa više traka. Odnosno, iz krajnje desne se ide u krajnju desnu u KT-u, iz srednje u srednju, iz krajnje leve u levu.
  - Isključivanje iz KT-a vrši se davanjem desnog žmigavca ukoliko ste u krajnjoj desnoj traci.
  - Ukoliko ste u krajnjoj desnoj traci možete da obiđete ceo krug i niste dužni da propustite ni jedno vozilo iz leve trake KT-a koje želi da se prebaci u vašu, niti vozilo iz ulica koje se priključuju a koje želi da se uključi u vašu traku. Zato što se vozite KT saobraćajnicom pod prvenstvom sa dve trake i svako vozilo iz leve trake iste KT saobraćajnice može da se prestrji u vašu desnu traku onda kada se uveri da to može bezbedno da obavi bez da ometa vaše kretanje. Isto kao prestrojavanje u bilo kojoj drugoj saobraćajnici sa više traka u jednom smeru. Davanje žmigavca nije alibi da se iznenada prebacite u drugu traku. Potrebo je prvo propustiti vozila koja su već u toj traci i kojima bi ta radnja omela kretanje.
  - Ukoliko ste u krajnjoj levoj traci možete neometano da kružite saobraćajnicom KT beskonačno kao i da se prestrojite u krajnju desnu (pod istim uslovima kao i u svakoj saobraćajnici sa više traka u jednom smeru)
  - Izlazak iz KT-a sa više traka je identičan bilo kom izlasku iz bilo koje saobraćajnice sa više traka u neku saobraćajnicu sa više traka. Odnosno, iz krajnje desne idete u krajnju desnu traku saobraćajnice u koju se isključujete. Nije dozvoljeno da idete krajnjom desnom KT-a a da se isključite u srednju ili krajnju levu traku saobraćajnice u koju se isključujete.
  Iz krajnje leve trake možete da se prestrojite u desnu traku KT-a a zatim napustite KT krajnjom levom trakom saobraćajnice u koju se isključujete. Ali pod uslovom da se uverite da nema vozila u vašoj desnoj traci KT-a koja biste tom radnom omeli u nameri da kruže dalje KT saobraćajnicom.
  - Ukoliko se neko vozilo kreće paralelno sa vama desnom trakom KT-a a vi želite da se prestrojite u tu traku. Dužni ste da ga propustite pa tek onda se prestrojite ali bez zaustavljanja.
  - Zaustavljanje u KT-u je zabranjeno
  - Ukoliko propuštanje bez zaustavljanja nije moguće morate da napravite još jedan krug
  - Napuštanje KT-a je moguće u sve trake saobraćajnice u koju se ulazi napuštanjem a po istom pravilu kao da se napušta jednosmerna ulica sa više traka i ulazi u jednosmernu sa više traka. Ovo važi za KT raskrsanice sa po najmanje 2 trake po svakom smeru uljučenja i isključenja

 9. #57

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Sve je tacno osim sto imas jednu kontradiktornost.
  - " Iz krajnje leve trake možete da se prestrojite u desnu traku KT-a a zatim napustite KT krajnjom levom trakom saobraćajnice u koju se isključujete " Znaci prvo se prestrojavas u desnu traku , pa tek potom napustas KT.

  - "Napuštanje KT-a je moguće u sve trake saobraćajnice u koju se ulazi napuštanjem a po istom pravilu kao da se napušta jednosmerna ulica sa više traka i ulazi u jednosmernu sa više traka. Ovo važi za KT raskrsanice sa po najmanje 2 trake po svakom smeru uljučenja i isključenja " Ovo nije tacno.

  Ako sam dobro shvatio, jer mi je nejasna poslednja recenica, to znaci da ako se vozis jednosmernom ulicom sa 2 trake, Nailazis na jednosmernu ulicu sa desne strane u koju je dozvoljeno skretanje, koja ima dve trake, NE SMES se iskljuciti iz leve (unutrasnje) trake u levu, nego samo iz krajnje desne smes da skreces u krajnje desnu. To je zato sto mozes da iseces nekoga ko ide pravo u spoljasnjoj levoj traci. A takvu raskrsnicu na primer jos nigde nisam video.

  Znaci iz leve trake moras se najpre prestrojiti u desnu, pa onda napustas KT.

  Evo kako izgleda dobro projektovan kruzni tok sa 5 ulaza i izlaza: google earth koordinate: 45°31'5.72"N i 11°35'57.47"E.

  Obrati paznju na onaj izlaz gde se izlazi u jednoj traci a kasnije se taj put siri na 2 trake, Znaci izbegava se mogucnost da neko pomisli da iz KT izadje iz unutrasnje trake. Precnik ovog kruznog toka je 150 metara, pa vozac ima vremena da se na vreme prestroji i pripremi za napustanje KT-a.
  A nasi videli da se konj potkiva pa naguraju KT koji ima 30m plafon, i to jos sa dve trake.
  U Novom sadu su naknadno prepravili KT na Bulevaru Evrope, i Bul Vojvode Stepe, pa su napravili poseban "putic" za skretanje u desno, pa ne moras ni da ulazis u KT ako skreces desno. To je jedno od boljih resenja.
  Izmenio/la Cika Sima; 10.07.2012 u 19:35.

 10. #58
  Član od
  04.01.2009
  Lokacija
  Bački Petrovac
  Garaža
  Hyundai i30 CW
  Poruke
  19

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Citirati Originalno postavljeno od fault-code Pogledati poruku
  - KT kao sabraćajnica ima prvenstvo prolaza i sva vozila koja se uključuju u KT moraju propustiti vozila koja su več u KT-u.
  Ovo nije tačno!
  Ako na priključenju puta koji ulazi u KT nema znak "nailazak na put sa prvenstvom prolaza" ili "obavezno zaustavljanje" odnosno popularno rečeno obrnuti trougao i stop, onda vozila krećući se po tom putu imaju prednost u odnosu na vozila u kružnom toku.

 11. #59
  Član od
  29.01.2006
  Lokacija
  Novi Sad
  Garaža
  Audi A3
  Poruke
  5.520
  Unosi bloga
  1

  Re: Pravila voznje u kruznom toku

  au...
  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

 12. #60

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Citirati Originalno postavljeno od pbenka Pogledati poruku
  Ovo nije tačno!
  Ako na priključenju puta koji ulazi u KT nema znak "nailazak na put sa prvenstvom prolaza" ili "obavezno zaustavljanje" odnosno popularno rečeno obrnuti trougao i stop, onda vozila krećući se po tom putu imaju prednost u odnosu na vozila u kružnom toku.
  Ovo je podrazumevano. Pričamo ovde prvenstveno o uobičajenim KT raskrsnicama gde svaki prilaz ima obrnuti trougao.
  @Cika Sima
  Preterano filozofiramo oko pravila koja su već odavno jano precizirana našim zakonom. Jasno je meni da je to negde bolje rešeno, i sam sam se u to uverio. Ali ovde pričamo najpre o novosagrađenim NS KT-ovima gde je situacija ovakva kakva je. Izlazi su u dve trake te samim tim nema logike da se svi nabijamo u desnu traku izlazne saobraćajnice. Možemo KT da napuštamo i iz desne i iz leve, s' tim da iz leve moramo sa posebnom pažnjom bez zaustavljanja da se prestrojimo u desnu a zatim napustimo KT uključivanjem u levu traku izlazne saobraćajnice. Po meni je ispravno ako su sve saobraćajnice sa po 2 trake u oba smera da se se iz desne ulazne uključuje u desnu ulaznu i isključuje u desnu izlaznu. I da se iz leve ulazne uključuje u levu KT-a i isključuje preko desne (ako je moguće!) u levu izlazne. Isto tako vozilo može da kruži krajnjom desnom trakom ceo krug i ako mu presečete put a ono naleti na vas BIĆETE KRIVI ZA UDES! Bili ste u obavezi da se uverite da možete bezbedno da se prestrojite u njegovu traku. Ako nisam u pravu neka me neko ispravi.

Strana 5 od 11 PrvaPrva 12345678910 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

 1. Punjenje akumulatora u toku voznje.
  Od nedeljko50 u forumu Elektro odeljenje
  Odgovora: 45
  Posl. poruka: 16.03.2017, 07:15
 2. Kia Rio 1.3 ABS se pali u toku voznje?
  Od markoskmarger u forumu Ostali
  Odgovora: 5
  Posl. poruka: 06.01.2014, 08:09
 3. Ascona 1.6SH trza u toku voznje
  Od stojkov u forumu Nemačka
  Odgovora: 2
  Posl. poruka: 04.08.2010, 18:36
 4. Peugeot 406 gubi gas u toku voznje.
  Od koja u forumu Problemi-rešenja
  Odgovora: 12
  Posl. poruka: 13.09.2009, 11:13
 5. Trake u kružnom toku...
  Od DovlaK u forumu Teh. sigurnost i bezbednost
  Odgovora: 34
  Posl. poruka: 25.04.2009, 11:48

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •