Strana 4 od 11 PrvaPrva 123456789 ... PoslednjaPoslednja
Rezultati 37 do 48 od 121

Tema: Pravila voznje u kruznom toku

 1. #37
  Član od
  29.01.2006
  Lokacija
  Novi Sad
  Garaža
  Audi A3
  Poruke
  5.520
  Unosi bloga
  1

  Re: Pravila voznje u kruznom toku

  Koliko je ozbiljna situacija pokazuju i ovi flajeri. Moraju se Novosadjani navici sto pre

  You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
  Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
  Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

 2. #38
  Član od
  14.08.2009
  Lokacija
  Inđija - Beograd
  Garaža
  Renault megan II res
  Poruke
  2.833

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Iako, je već raspravljano i objašnjeno, mislim, da nije zgoreg ponoviti:
  Očito je, da je vozilo 1, vozeći desnom trakom, prošlo jedan izlaz i ima nameru još jedan, ali zbog pravila prednosti vozila, koje dolazi s desna, ima pravo prvenstva prolaza pred vozilom 2! Time je vozilo 2 onemogućeno, da izvrši nameravanu radnju, jer se ne smije zaustavljati u kružnom toku. Realno, u tom momentu, zeleno vozilo trebalo bi, da se nalazi na mestu crvenog i obratno. Treba reči, da je vožnja zelenog vozila nepravilna, ali nije nepropisna (kažnjiva).
  Takvu grešku čine uglavnom nesigurni vozači, često dezorjentisani, ne znajući unapred, gde trebaju izaći.  Ne treba, da vas zbuni, što je desno vozilo, pravilno zauzelo poziciju na desnoj traci, u slučaju, da izlazi na prvom, kao i u slučaju, da izlazi na drugom izlazu. To iz razloga, što u kružnom toku ima dva prstena i na svakom izlazu dve trake, tako da ne ometa vozilo koje vozi levom trakom. Međutim, da mu je namera izlaska na 270 ili 360 stepeni, treba da se prestroji na levu traku.

 3. #39
  Član od
  16.09.2007
  Lokacija
  City of Svrljig. Automobili: Lada Niva 1,7 4x4 Zastava Koral In 1,1
  Poruke
  219

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Hvala Franjo. Razrešio si mi dilemu oko tokova sa dve izlazne trake.
  Osnovno pravilo je opreznost i gledanje na sve retrovizore.

 4. #40

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Kakva nebuloza sa ovim iscrtavanjem traka u kruznom toku.

  Bez traka vazilo mi je jedno pravilo:

  - prilikom ulaska najkracim putem do centra pritom pazim na vozila koja se vec nalaze u kruznom toku i prilaze mi s leva ako imam obrnuti trougao
  - na vreme krenem da se udaljavam od centra kako prilazim iskljucenju iz kruznog toka dok svi koji onda meni prilaze s desna (usli su u kruzni tok posle mene) me propustaju

  Kad se gleda odozgo iz vazduha izgleda kao satelit koji efektom pracke ubrzava oko gravitacionog polja planete (ko se razume u osnove svemirskih letova zna o cemu pricam).

  Ovim principom prolazim Slaviju vec godinama svakog dana u spicu i to mi je postala najomiljenija raskrsnica u Beogradu.

  Obelezavanje traka unutar kruznog toka mi je nevidjena glupost. Prestrojavanje mi je najrizicnija operacija na pravom putu (nikad ne mozes da bude 100% siguran da nema nikog, auta, skutera, motora koji je ignorisao tvoj signal za prestrojavanje i krenuo da se provuce pre nego sto ga zatvoris - ovo mi se tacno desilo i ja sam ispao kriv ko sto i jesam prema zakonu jer zakon ne tretira bezobrazluk druge strane).
  Prestrojavanje u kruznom toku - katastrofa! Tokom skretanja pod tim uglom je nemoguce u retrovizoru vizuelno pokriti traku u koju se prestrojavas, dok svaki ucesnik tvoju nesigurnost vidi kao priliku.

  Sa ovim zakonom i pravilom o trakama u kruznom toku mogao bih u unutrasnjem prstenu da se vrtim u beskonacnost ako postoje vozaci koji ne zele da me puste da iz istog izadjem.

 5. #41
  Član od
  31.05.2009
  Lokacija
  Zemun
  Garaža
  Saab 9000 cs 2.0T
  Poruke
  1.040

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Sve si u pravu za kružni tok, ali za ovo dole....

  Citirati Originalno postavljeno od radenkovich Pogledati poruku
  motora koji je ignorisao tvoj signal za prestrojavanje i krenuo da se provuce pre nego sto ga zatvoris - ovo mi se tacno desilo i ja sam ispao kriv ko sto i jesam prema zakonu jer zakon ne tretira bezobrazluk druge strane).
  Dvaput sam imao čukanja, a onda mi onaj sav ljut kaže: "Pa, dao sam migavac!"
  Davanje migavca (ili žmigavca) tebi ne daje pravo da se prestrojavaš ili menjaš trake na putu, već samo obaveštava ostale učesnike o tvojoj nameri što ih ne obavezuje da moraju da te propuste. Nažalost, velika većina misli da je davanjem migavca sebi obezbedila prednost u takvim radnjama.
  ex SAABotražitelj

 6. #42

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  @stevak

  slazem se sa tobom potpuno, ne kazem da sam u pravu oko migavca i prestrojavanja, ali ako procitas prethodne postove u kojima je opisano kako se treba prestrojavati u kruznom toku... neko moze doci u zabludu u kakvoj sam ja bio.

 7. #43
  Član od
  31.05.2009
  Lokacija
  Zemun
  Garaža
  Saab 9000 cs 2.0T
  Poruke
  1.040

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Ma čitao sam ja te postove, čak pokušao da razrešim dilemu da li je "starija kokoš ili jaje" pa ništa...odustao
  ex SAABotražitelj

 8. #44

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  po meni se uopste ne isplati ulazenje u unutrasnje trake krouznog toka
  ako ostanes u spoljasnjoj nema prestrojavanja i ne krsim nijedan zakon, neka me neko ispravi ako gresim.

 9. #45
  Član od
  09.03.2005
  Lokacija
  Novi Sad
  Garaža
  Ford Focus 1.8TDCi
  Poruke
  261

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Najveći probolem koji vidim (a vozam svaki dan kroz taj kružni tok u NS) je što je preporuka da se prestrojava i vozi ovako:  ali se tada možemo lako naći u situaciji sa ove slike:
  gde smo mi crveno vozilo (pod brojem 2)

  U toj situaciji, crveno vozilo ne može znati nameru zelenog jer zeleni može biti još par metara nazad ili nazad i time u mrtvom uglu a pogotovo ne vidimo njegov žmigavac i ne znamo da li planira da izađe na istom izlazu gde i mi, ili planira da nastavi do nekog od sledećih izlaza. To i kod mene stvara strah kod izlaska iz unutrašenjg kruga jer nikada ne znam da li taj što je paralelno sa mnom ili par metara iza mene planira izaći zajedno sa mnom (što čini besmislenim moje usporavanje i propuštanje) ili će produžiti do sledećeg izlaza i time sečemo put jedan drugom. Unutrašnje vozilo opasno seče putanju spoljašnjem čak i kada je znatno ispred njega.

  Opet, držati se striktno spoljašnjeg kruga je takođe bzvz pogotovo ako skrećete 270 stepeni ili hoćete da se vratite svih 360. Tada vi sečete putanje svima koji se drže pravila sa prve slike.

  BTW, vozao sam kroz mnogo kružnih tokova po Evropi i bliskom istoku. Svi se u principu drže pravila sa ove slike i često su tako iscrtane sterlice na trakama pre ulaska u kružni tok:  Proguglajte na netu roundabout. Vidi se da se uglavnom koristi to pravilo. Desna traka za desno i pravo, leva za pravo, levo i nazad. Pri takvom ponašanju, situacije sečena puta jedno drugom su najređe.
  Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

 10. #46

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Citirati Originalno postavljeno od NShappy Pogledati poruku
  ali se tada možemo lako naći u situaciji sa ove slike:  gde smo mi crveno vozilo (pod brojem 2)

  Proguglajte na netu roundabout. Vidi se da se uglavnom koristi to pravilo. Desna traka za desno i pravo, leva za pravo, levo i nazad. Pri takvom ponašanju, situacije sečena puta jedno drugom su najređe.
  Mislim da je jedino sto se materijalno moze dokazati iz situacije na slici ako dodje do kontakta izmedju crvenog i zelenog da je krivo crveno vozilo jer se prestrojavalo u traku zelenog (bez obzira sto zeleno planira krug od 270 stepeni. Tada sve sto se podvodi pod lepim ponasanjem je nebitno. Neka me neko ispravi ako gresim.

 11. #47

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Dosta je ovo loše rešeno u NS pogotovu za grad koji nije navikao svoje vozače na kružne tokove. Velika većina vozača ima samo B kategoriju i sa kružnim raskrsnicama su imali kontakt jedino na polaganju testova pa sad prolaze kroz raskrsnicu po pretpostavci kako treba proći. Nije retkost da vam u susret naiđe vozilo koje se kreće u suprotnom smeru vašom levom stranom u kružnom toku. Ja se dosta oprezno provlačim kroz kružni tog jer gotovo da nisam prošao kroz njega a da nisam zapazio nepravilnost u vožnji nekog drugog vozača. Iz tog razloga prilagodim brzinu situaciji i gledam da se bezbedno prestrojim ispred ili iza vozila koje ide pored mene.
  Međutim primetio sam u susednoj Mađarskoj jedno po meni dosta dobro rešenje za kružne tokove sa dve trake. Ispred raskrsnice je uočljiva signalizacija koja vas obaveštava koju traku da zauzmete za koji pravac kretanja. A u samom kružnom toku su uvodi i izvodi iz kružnog toka fizički razdvojili trake sa nekakvim kuglama koje ne bi bilo lepo da pregazite. Nemam nikakvu sliku da to pokažem ali je jako dobro rešenje jer rešava problem iz situacije sa zadnje slike. Vozilu iz desne trake se dozvoljava da ide desno 90° ili pravo a onda ga pomenute betonske kugle usmeravaju na izlaz iz kružnog toka. Poštuje se princip prokazan na ovim slikama iznad samo što je praktično onemogućeno vozaču da krajnjom desnom trakom kruži po kružnom toku.

 12. #48
  Član od
  09.03.2005
  Lokacija
  Novi Sad
  Garaža
  Ford Focus 1.8TDCi
  Poruke
  261

  Odg: Pravila voznje u kruznom toku

  Da, kod Mađara uvek ispred kružnog toka ima nacrtane strelice kako se treba kretati, i uvek vas teraju na ovakvo kretanje:


  I kada se malo razmisli, prilikom ovakvog ponašanja, najmanje je slučajeva da se seku putevi jedni drugima tj. da se dva vozila nađu paralelno jedno drugom i da seku putanje.
  Volim sve što su voleli mladi kada sam i ja bio mlad...

Strana 4 od 11 PrvaPrva 123456789 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

 1. Punjenje akumulatora u toku voznje.
  Od nedeljko50 u forumu Elektro odeljenje
  Odgovora: 45
  Posl. poruka: 16.03.2017, 07:15
 2. Kia Rio 1.3 ABS se pali u toku voznje?
  Od markoskmarger u forumu Ostali
  Odgovora: 5
  Posl. poruka: 06.01.2014, 08:09
 3. Ascona 1.6SH trza u toku voznje
  Od stojkov u forumu Nemačka
  Odgovora: 2
  Posl. poruka: 04.08.2010, 18:36
 4. Peugeot 406 gubi gas u toku voznje.
  Od koja u forumu Problemi-rešenja
  Odgovora: 12
  Posl. poruka: 13.09.2009, 11:13
 5. Trake u kružnom toku...
  Od DovlaK u forumu Teh. sigurnost i bezbednost
  Odgovora: 34
  Posl. poruka: 25.04.2009, 11:48

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •