Strana 126 od 126 PrvaPrva ... 2676116121122123124125126
Rezultati 1.501 do 1.507 od 1507

Tema: Pitanje u vezi izbora ulja

Član od
    28.03.2012

GM

Astra H 1.6 77kW 2004. Godinama unazad sipano GM 5w30, jednom prilikom Mobil 1 ESP 5w30, simptomaticno ili ne, te godine su poceli neki semerinzi i dihtunzi da slinave. Mozda je samo slucajnost. Posto sada poslednji put menjam skoro sve zaptivke (sem one na glavi motora) sipao bih kvalitetno ulje. Auto ima 280k km.
    Glava me boli od citanja i uporedjivanja. Motul, Mobil, Shell ili cak Valvoline za motore sa velikom kilometrazom.
    Misljenja majstora su raznovrsna. Jedan cak sipa samo Eneos.
    Da li ima zdravog razuma sipati Mobil 1 ESP 5w30 u ovakav motor? I da li ostati na ovoj gradaciji ulja. Odgovor na pitanje da li trosi ulje i koliko ne mogu da dam, jer mi mesecima curi ulje na karteru koji nije bio dobro zadihtovan.

Član od
    04.08.2008
    Garaža
    S-max
    Sipas što sto je fabrika preporucila
    ima se,moze se-nema se,mora se

Član od
    27.10.2011
    Fabrika je propisala GM LL B 025, samo što je tu normu zamenila Dexos 2 norma.

To znači ** bilo koje ulje sa zvaničnae Dexos 2 liste, odnosno ove https://www.gmdexos.com/brands/dexos2/index.html

Kao što se može videti (sa liste), suštinska dilema je da li upotrebiti ulje po Dexos2 ** u 5W**30 ili u 5W**40 gradaciji.

Mobil1 ESP 5W**30 je by the book ** što će reći da teško može da se ospori taj izbor, a pogotovo ne može da se ospori ako se i ne zna da li motor sagoreva ulje ili fali više zato što curi na dihtungu kartera.

Odgovor na k**kretno pitanje je ** da, tj. (vrlo) ima zdravog razuma sipati i Mobil1 5W**30, kao i bilo koje drugo ulje sa dexos2 liste u 5W**30 gradaciji. Jedino što može takođe imati vrlo zdravog razuma sipati i ulja u 5W**40 gradacije sa pomenute liste.

Ukratko ** ne dolivaj do maximuma (jer tako verovatno više odliva zbog problematične zadihtovanosti kartera). U vezi izbora gradacije ** šta god izabereš ima rez**a, pa **da gledaj da nekako ipak saznaš koliko to ulja treba dodlivaš između zamene ulja. Recimo da ako je to manje od npr. 1,5 L sa gradacijom 5W**30 ostani na njoj u suprotnom probaj 5W**40 po Dexos 2.

Nezvanična alternativa (tj. **o što bih ja probao da je to moj auto) je bilo koja varijanta po ACEA C3 (bez obzira da li mu stoji dexos2 ili ne). U tom smislu ** bilo koja varijanta Nisotec 5W**30 ili 5W**40. Ovo poslednje je dakle čisto lično.

Srećno

P. s.
    Potpuno mi je nejasno zašto forum umeto crtica stavlja zvezdice, a to čini i na nekim slovima.
    Izmenio/la DS9; 29.01.2023 u 16:52.

Član od
    24.10.2004
    Garaža
    FIAT
    Ja sam kriv, ubacio sam frazu za zabranjene reči zbog ovih telegram (nesvesnih) reklamera ali je to očigledno prekomplikovano za cenzuru pa sam ukinuo. Neće više a neću više ništa ni da diram...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Član od
    28.03.2012

Re

Uh, malo su me omele ove zvezdice u shvatanju teksta, ali uspeo sam da shvatim sta si hteo da kazes.
    Pogledao sam listu. Ono sto mi npr nije jasno je da nema od Motula Specific Dexos2 ili se vise ne proizvodi?
    Posto cu ici da se predihtuje karter kod majstora, sipao bih nesto bolje od GM-a 5w30, ali bih ostao na toj gradaciji da vidim koliko ce zaista da trosi ulje.
    Moje pitanje je vise bilo da li bas treba uzeti Mobil 1 ESP ili mozda Mobil Super 3000 ili neko jeftinije ulje, posto to nije nikakav specijalan motor (nema turbine, nema 200plus KS itd).
    Hvala ti na odgovori i predlogu za Nisotec.

Član od
    27.10.2011
    Hvala ti na odgovoru (a hvala i Dori, sada je jasno).

Kažeš da taj motor nema turbinu.

Ako je dizel, bez obzira mu sleduje navedena GM norma LL B 025 , a ukoliko je benzinac onda norma LL A 025 - a obe te norme su (svojevremeno) zamenjene normom Dexos2, tj. u svakom slučaju mu sleduje ulje po Dexos2.

Međutim, pošto nema turbinu - to znači da mu nije ultimativno ulje niže gradacije, nego će na našem klimatskom području sasvim biti ok bilo koja varijanta iz 5W-40 gradacije.

Sve u svemu - da, nije mu preko potrebno ulje kakvo je Mobil1 ESP, bez problema je regularno da se upotrebi neko jeftinije ulje sa dexos2 liste iz 5W-40 gradacije.

Mobil 3000 seriju bih izbegao, jer se mobil uzima najpre zbog Mobil1 serije, dok je 3000 serija najjednostavnije rečeno više cene od sličnijih ulja drugih proizvođača čija su ulja jeftinija. (Sad, neki umeju to da kažu i za Mobil1 seriju samo što je to poprilično diskutabilno, kada se govor o odnosu cene i nekakvog! kvaliteta)

Najkraće rečeno - sa Nisotec 5W-40 biće sasvim ok.

Ako želiš ulje koje ima zvaničnu licencu po Dexos2 prvo mi (od onih koja nisu preskupa) pada na pamet totalovo Quartz Ineo MC3 5W-40 (nije mi jasno zašto ga nema na listi iako ima dexos2 licencu) https://total-cdn-lmdb.afineo.io/tds..._201907_EN.pdf

a verujem da po prodavnicama može da se nađe i ono što se naziva originalno GM ulje (sa njihovim logom, na listi je obeleženo kao GM genuine oil).
    Obe te varijante su do skoro bile relativno jeftinije, a za sadašnji trenutak ne znam.

Ipak, da je moj auto - razmišljao bih samo o varijantama po ACEA C3 u 5W-40 gradaciji od Nisotec, Galax ili Optima, ostalo me ne bi zanimalo jer mislim da je i to sasvim korektno, a i odgovarajuće za (konkretni) motor.

Suština priče (za sasvim neupućene) je da je Dexos2 norma bazirana na ACEA C3 normi, kao i to da je GM praktično od norme Dexos2 napravio brend za prodaju licence pa to prodaje raznim proizvođačima ulja. Lično bih voleo da znam iz kojih blendara potiče ono ulje koje nosi GM logo, tj. koje nazivaju originalno GM ulje (jer GM ne proizvodi maziva).

Iz navedenih razloga izbor ulja koje je koncipirano po ACEA C3, a kome ne stoji da ima zvaničnu licencu (ili nije na listi) Dexos2 - se teško može osporiti za motor kome je propisano da može koristiti ulje po Dexos2.

Mislim, može se osporavati pravno/formalno, ali suštinski tj. sa tehničkih aspekata motor će raditi korektno i sa uljem identičnog viskoziteta koje je koncipirano po ACEA C3, iako proizvođač tog ulja nije hteo da ulazi u trošak licenciranja Dexos2.

Pogotovo za motor koji je prevalio 18 godina i gomilu kilometara.

Zbog toga, idi na pumpu ili prodavnicu i traži ulja koja su u 5W-40 gradaciji, a kojima stoji da zadovoljavaju ACEA C3. Neće biti greške sa bilo kojom krštenom varijantom.
    Izmenio/la DS9; 31.01.2023 u 00:59.

Član od
    28.03.2012

Re

Kupio sam Mobil 1 ESP 5w30 na kraju. Piše da se pravi u Francuskoj.
    Hvala svima na pomoći

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 2 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 2)

Slične teme

1. Pitanje u vezi TNG
    Od šaki u forumu Domaća vozila
    Odgovora: 1
    Posl. poruka: 10.06.2009, 15:30
  2. pitanje u vezi lpg ecu-a
    Od ninsaki u forumu Sekvencijalni sistemi
    Odgovora: 3
    Posl. poruka: 22.01.2009, 20:18
  3. Pitanje u vezi BRC-a
    Od AlexRS u forumu Sekvencijalni sistemi
    Odgovora: 2
    Posl. poruka: 14.05.2008, 02:02
  4. Pitanje u vezi prevoda...
    Od srdjan_p u forumu Kreditiranje, serviseri, osiguranja
    Odgovora: 15
    Posl. poruka: 26.05.2007, 15:45
  5. Pitanje u vezi GPS-a
    Od Skyline GT-R u forumu WasteGate (odušak)
    Odgovora: 2
    Posl. poruka: 16.02.2007, 18:52

Members who have read this thread in the last 5 days: 0

Ovlašćenja postavljanja

• Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi ne možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •