Powered by vBulletin® Version Tokarev - Copyright © 2022 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.
Uglavnom, nema razloga i da se ne koriste lukoilova ulja, osim toga nije ni čudo da se hvale jer je lukoil velika kompanija. Generalno uzevši, ulja pogodna za motore koji sagorevaju plin imaju nešto nižu količinu materija koje mogu ostavljati naslage usled nešto veće lokalne temperature sagorevanja, pa im je aditivacija nešto drugačija u odnosu na ne-gas ulja. Donekle, gas ulja su slična modernijim varijantama koje poznajemo po nazivom Low SAPS ulja.
Ipak, sa obzirom na godište te vectre tako ovako teško da može praviti bitnu razliku, pa ako nije dostupno specifično namenjeno za gas, onda neće biti greške ni sa klasičnom mineralkom iz 15W-40 gradacije.
Što se promene gradacije tiče, za tako nešto bi trebalo imati dobar razlog, a onome ko je sklon eksperimentima i to može da bude sasvim dovoljno.
Neko bi gradaciju promenio jer npr. želi lakši hladni start, a neko drugi jer bi želeo da smanji povećanu potrošnju ulja. Ovi primeri uglavnom zahtevaju različit isbor alternative, mada ne i nužno.
Zavisi šta se suštinski želi, s tim što za tu vectru mislim da bi bilo koji drugačiji pristup bi skuplji, a pitanje šta bi se dobilo.
Inače Nelson - hvala za info i slike![]()
Izmenio/la DS9; 24.12.2020 u 10:24.
Hvala,za menjanje gradacije nemam nikakav razlog nego pitam cisto onako posto vidim da mnogi koriste sa manjim gradacijama pa rekoh da mozda ja sa ovom gresim?
Teško da se greši sa 15W-40 gradacijom u motoru tog godišta, i u ovom našem klimatskom području. Precizan odgovor na to pitanje bi dali navodi servisne knjižice, međutim po selektorima maziva vidim da su preporulke gradacije vrlo široke (od npr. 15W50 i 10W60 pa do 0W-30, po totalovom selektoru). Očigledno je, međutim, da je 15W-40 gradacija bila default tom motoru u godištima kada je izlazio iz fabrike. Na kraju krajeva, ako se nema problema, nema potrebe ni menjati gradaciju.
Ko bi želeo da eksperimentiše, možda sa drugačijom gradacijom sazna da mu motor eventualno lakše startuje, ali takođe možda i sazna da mu je procurela neka zaptivka/dihtung. Suštinski, zavisi od opšteg stanja/pohabanosti tog motora. Možda bi mu prijala nešto viskoznija gradacija tipa xW-50, ali bi u takvom slučaju možda imao veću potrošnju goriva, a i ulje bi bilo skuplje.
Eventualno, neko bi mogao da proba sada već uobičajene 5W-40ice po ACEA C3 normi (dakle low saps), računajući da bi to moglo da bude pogodno zbog sagorevanja plina - ali tako koncipirana ulja konstruktori tog motora nisu ni imali na raspolaganju jer su se ova pojavila dvadesetak godina kasnije. Kakve bi pozitivne i/ili negativne posledice bile, pitanje je.
Izmenio/la DS9; 24.12.2020 u 10:33.
Hvala.
Kupio sam Optimu,posto mi je od prosle zamene ostalo oko pola litre FAM - ovog ulja (isto za gas) da li smem da ga pomesam sa Optimom ili ne?
mozes ,naravno
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Hvala.
Pozdrav svima, veliki sam ljubitelj motornih ulja i imam prilike da ga često menjam u svom autu, najmanje 4,5x godišnje dosta prelazim..
Nema koje ulje nisam probao dok nisam shvatio da je poenta da se ispoštuje specifikacija i naravno menjanje na 10k.
Moji favoriti u poslednjih recimo godinu dana su wolf i mannol i dokaz da se skupljim uljima placa reklama.. Da napomenem auto vw 2015god skoro 300.000km
Ljudi, zasto Mass Company nema X-cell ulja na stanju? Nisam navikao na tako dugacku nestasicu.
Koji Ravenol bi mogo da sipam umesto X-cell? Da l da stavim VSI, VST, VMO? Saab 2.2TiD 2003. to je Euro 3.
Na strani 238. korisničkog uputstva SAAB-a iz 2003. godine
https://www.steadysaabin.com/wp-cont...9-3_owners.pdf
stoji da se koriste ulja po GM-LL-A 025 za benzinske i GM-LL-B 025 za dizel motore.
Ove norme je GM u narednim godinama objedinio kroz Dexos2. Zvanična Dexos2 lista odobrenih ulja je na sledećem linku https://www.gmdexos.com/brands/dexos2/index.html
U tom smislu, od ravenola, ako se želi najkvalitetnije, mislim da je najzgodnije REP 5W-30 , ili bilo koje drugo ulje sa Dexos2 liste. Eventualno, sa obzirom da SAAB preporučuje upotrebu mobilovih ulja mislim da bi odličan izbor bio Mobil1 ESP 5W-40
Da je moj taj SAAB ja bih mu sipao FAM Fenix Premium 5W-40.
Izmenio/la DS9; 17.10.2021 u 16:50.
Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)