Najava

Collapse
No announcement yet.

Open balkan - etc - tag - putarina

Collapse
X

• Vreme
  • Show
Clear All
new posts

• Open balkan - etc - tag - putarina

Putevi Srbije su uveli opciju plaćanja putarine u Makedoniji sa našim tagovima. Albanija još uvek nije a kad će ne zna se.

Dakle, ko ima stari tag(kupio ga bilo gde pre 1.7.) mora otići u puteve Srbije da ga konfigurišu.

Ko je kupio na pumpi ili u pošti, i posle 1.7. mora proveriti(ima na njihovom sajtu) da li je tag konfigurisan po novom.

Tag sa pripejd prelazi na postpejd. Ako je bilo para na tagu, ima opcija da se pare vrate na tekući račun.

Mogu se posebno dodati platne kartice koji će se koristiti za Srbiju ili Makedoniju. Npr. Dina može samo u Srbiji.

Odradio sam sve to pa ćemo videti za koji dan kako to radi u praksi.
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Ja sam povezao Visa karticu na dinarski i devizni račun, kao i na tag uređaj i radi plaćanje putarine u Srbiji. Radiće sigurno i u Makedoniji do sledeće godine

Comment

U Postama i poslovnicama Puteva Srbije bi trebalo da se prodaju vec konfigurisani postapid tag-ovi po ceni od 2022 RSD. Bas planiram ovih dana da pazarim jedan, povezem sa platnom karticom i aktiviram Open Balkan. U principu se isplati ljudima koji cesto putuju, pogotovo ako autom idu recimo u Grcku na letovanje jer tag mnogo stedi vreme pa je ulaganje od 2 crvene nista naspram ustede vremena na naplatnim rampama. Sada redje putujem, ali 2k ode na neku glupost, a ovo moze da posluzi 5+ godina dok ne rikne tag, a dotle se mozda i prosiri Open Balkan sistem.

Steta sto Open Balkan ne radi u Grckoj, ali koliko sam cuo iz Grcke moze preko neta da se naruci njihov besplatan tag koji stize na kucnu adresu kod nas, pa se sa kombinacijom naseg taga koji je u sistemu Open Balkan zavrsava posao sto se letovanja u Grckoj tice .
      ​​​

Comment

tag radi, ne skida istog trenutka pare sa kartice, cak ne odradi ni rezervaciju. Videcemo kako to radi.

Sto se tice pokrivenosti, nemaju sve naplatne rampe citace tagova. Ono sto je dobro, pravac ka grckoj je pokriven ali ako negde silazite sa autoputa, moze da se desi da nema citas pa mora kes. npr ja sam se iskljucio za skopje.
        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.

Comment

Odlicno, bitno da sljaka! Hvala na informaciji vezano za naplatne rampe.

Sto se tice naplate u okviru Open Balkan sistema, kako su mi objasnili obracun uvek ide narednog dana od prolaska kroz ENP i za nekih 24h stize obavestenje (SMS i/ili mail) o naplati i u aplikaciji bi trebalo takodje da su tada azurirani podaci.

Comment

Jeste, SMS stigne u toku dana ili sutradan, a na mail dobiješ račun.

Comment

Imao sam problem sa naplatom makedonske putarine, kao nema dovoljno sredstava. Dodao ponovo karticu i prošlo.

Comment

Koja banka? Ocekivano da ima nekih gluposti, testiranje nisu dali da se obavi, na kvarno su uspeli 2 nedelje ranije da puste par tagova ispod zita pre nego sto je postalo polu zvanicno.
                while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

Hrvatska Erste banka, ne znači ti puno

Comment

Kupio sam TAG u Posti u Nisu pre par dana (svima vec poznata cena od 2022 RSD) i to ga jos dobio "gratis" prakticno jer me supruga podsetila da proverim stanje akcija kad sam vec isao u Postu i ispostavilo se da se prikupilo nesto preko 2000 RSD od dividendi. Tako da preporuka za one koji planiraju da kupe TAG-ove bas u Posti da provere stanje akcija, a i za ostale koji citaju ovo, jer te pare iako su sitne neko umesto nas uveliko trosi. Nisu imali svi pravo na te akcije, ali sigurno niko nece da odbije gratis TAG recimo . Salterska radnica u Posti mi je rekla da ako imam neki prepaid TAG mogu da ga odnesem u glavnu Postu u gradu i odradim rekonfiguraciju na postpaid sistem. Ovo nisam probao, pa samo prenosim informaciju. Svi TAG-ovi koji se prodaju u Postama bi trebalo da su konfigurisani kao postpaid varijante.

Preko QR koda iz Ugovora koji se dobija uz TAG se ide na stranicu za registraciju Open Balkan sistema, ali QR skeniranje automatski pokupi parametre koje propisuje Posta u ugovoru i popuni formu za vas, pa je neophodno izmeniti podatke i takodje postoje i neke nelogicnosti pri registraciji, ali ko se ne snadje uvek moze da nazove call centar. Jer prema ugovoru je korisnik sama Posta, a ne onaj ko se registruje i zato treba izmeniti neke stvari u formi naravno, ali rekoh postoji nelogicnost koji necu da pominjem da ne bi bio predug i onako duzi post.

U svakom slucaju, brzo se registruje u Open Balkan sistem, postojecu Master karticu sam dodao i za domace potrebe i za Makedoniju jer mora odvojeno da se doda kartica i za Makedoniju.

Danas prvi put prosao kroz naplatne rampe koriscenjem TAG-a bez problema i sutra cekam i prvi izvestaj o naplati. Definitivno ko cesto putuje auto-putem ovo je "must have" opcija, a znaci i nama koji putujemo povremeno, pogotovo ako se ide na letovanje i prolazi kroz Makedoniju na putu za Grcku recimo.

Prednost je i to sto se iako se upisuje broj registrarskih oznaka pri registraciji zapravo TAG NE vezuje za vozilo jer i na Open Balkan sajtu pise:

"TAG uređaje možete bez ograničenja da prenosite iz jednog vozila u drugo u okviru I kategorije vozila. Ukoliko želite da prenesete TAG u vozilo drugih kategorija (II, III ili IV), neophodno je izvršiti rekonfiguraciju TAG-a..."
                    Last edited by hyundai_i30; 22.07.2023, 13:08.

Comment

Kod mene nije bilo problema sa naplatom, stigao uredno SMS o odlivu (nekom ce stici notifikacija ili mail u zavisnosti od banke) i mail sa detaljima naplate putarine za manje od 24h od poslednjeg prolaska kroz naplatnu rampu. Ok su ovo odradili za sada, bezveze je samo sto u Open Balkan sistemu ne beleze ni rezervaciju prolaska, niti bilo sta drugo vezano za momenat samog prolaska nego tek kada se odradi naplata sutradan - izgleda su postpaid rezim shvatili bukvalno oni koji su ga integrisali . TAG se NE vezuje za vozilo jer ovaj kupljen u posti ima registarsku oznaku PP12345 (lupam cifre naravno) tj. bitno je samo da postoji ta jedinstvena oznaka i prakticno nigde u izvestaju ne pise vas registarski broj tablica jer su tako ovo odradili. Bitno je ljudima da znaju da TAG mogu da koriste za sve automobile, svoje ili tudje, znaci moze i da se prenosi iz vozila u vozilo, pozajmljuje, ali tako i zloupotrebljava.

Na Open Balkan sajtu takodje moze da se prati istorija prolaska i to je sve ok za prvo koriscenje + popust od 6% je ipak kakav takav popust, pa ce znaciti narocito onima koji cesto putuju auto-putem. Vremenom ulaganje od 2022 RSD u TAG se vrati od toga + usteda vremena putovanja koje niko ne moze da vam vrati.

Novine pisu da ima oko 660.000 korisnika ENP sistema i da taj broj narocito raste ove godine, tako da preporuka za sve koji se razmisljaju da predju i da koriste ovo dok funkcionise, posto me ne bi cudilo da kad dobiju milion+ korisnika sistem polako krene da bug-uje kao sto to kod nas uvek biva kad god nesto profunkcionise i imas vajde od toga...
                      Last edited by hyundai_i30; 23.07.2023, 06:57.

Comment

Od danas i enPay posptaid korisnici mogu da pristupaju Open Balkan sistemu. Tako da ako ima takvih ovde da ili znaju nekog enPay korisnika neka ima na umu ovo:
                        Poštovani,

Od današnjeg dana možete aktivirati pristup OPEN BALKAN platformi za korišćenje vaših postojećih ENPAY POSTPAID TAG uređaja i za druge države osim Srbija – aktivne članice OPEN BALKAN platforme.
                        Trenutno je aktivna Severna Makedonija a uskoro se očekuju i druge zemlje iz regiona – HRV, CG, BIH, GR
                        Ukoliko želite da aktivirate vaš ENPAY POSTPAID TAG uređaj na OPEN BALKAN platformu, potrebno da na email openbalkan@allyes.global dostavite ZAHTEV ZA AKTIVIRANJEM OPEN BALKAN sa sledećim podacima:
                        • Ime i prezime korisnika ENPAY aplikacije
                        • serijski broj TAG uređaja (11 cifara vidljivih na TAG uređaju ili poslednjih 11 cifara vidljivih na ENPAY aplikaciji u delu “Moj nalog / Pregled i dodavanje TAG-ova”)
                        • Registarske oznake vozila (domaće ili strane tablice, upisuje se bez slova sa kvačicom Š=S, Ć=C, Ž=Z i sl.)
                        • Kategorija putarine ( 1. putnička vozila i laka teretna vozila, 2. veća kombi vozila, 3.manji kamioni i autobusi, 4. veliki kamioni/šleperi – precizna uputstva možete pronaći na sajtu JP PUTEVI SRBIJE)

Comment

Working...
                        X
                        😀
                        🥰
                        🤢
                        😎
                        😡
                        👍
                        👎