Najava

Collapse
No announcement yet.

Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Vreme
  • Show
Clear All
new posts

• Heh, ako nije nešto novije onda je za kočnu tečnost lako, bilo koja po DOT 4 ili DOT 5.1.
    Za menjač može da bude diskutabilno, jer fiat propisuje sključuvo tutela 75W-85, a za japance mora da se čita dokumentacija, da ne bi bilo grube greške.

Hvala ti Serđo - pa da se ponadamo da megan82 budu informativniji kada postavlja ovakva pitanja.

Comment

• Zdravo forumasi! Cisto da cujem i druga misljenja - koje motorno ulje je po vama najbolji izbor za Hyundai i30, 1.4 benzinac, 16V motor, 80kW, 2011. godiste? Auto presao oko 175.000km, TNG ugradjen pre tacno 10 god. i od tada je neki grubi odnos voznje 80:20 u korist voznje na plin.

Auto je kupljen nov u Nisu i u ovlascenom servisu su mu i za vreme garancije, a i kasnije sipali Shell Helix Ultra 5W-40 i to menjali na oko 15k predjenih km. Drugi sam vlasnik i pocetkom godine sam mu odradio mali servis u ovlascenom servisu u drugom gradu gde su preporucili Shell Helix HX7 10w-40 kako zbog starosti i predjenih km, tako i zbog TNG-a. Ovo ulje reklamiraju kao pogodno za TNG pogone.

Planiram dosta cesce da menjam ulje, tipa na 7-8k predjenih km jer smatram da je cescu zamenu potrebno odraditi vec nakon predjenih 100k km recimo i cisto me interesuje da li imate neku bolju preporuku od pomenutih? Godisnje prelazim 10-15k km. Ne vezujem se za preporuke ovlascenih servisa u smislu marke jer oni prodaju naravno iskljucivo Shell, cisto trazim najkvalitetnije ulje za svoj auto s' obzirom na uslove.

Hvala unapred na odgovorima!
      Last edited by hyundai_i30; 13.05.2023, 08:20.

Comment

• Nema drugih preporuka vezano za motorno ulje?

DS9 Kad imas vreme, javi sta mislis posto si ovde najstrucniji

Comment

• Pa, hvala za ovo najstručniji - samo što ja nisam.. To je dr Steva Dimitrijević, na ovom forumu nick expendable, odnosno Stalker http://motornaulja.blogspot.com/
          koji je najviše zaslužan za stručne komentare u ovoj temi. Na žalost, Steva odavno nema vremena da se bavi forumom, verovatnog zbog profesionalnih obaveza.

Al` probaću da suštinom komentara budem što bliži njegovom nivou.

Dakle hyndai benzinac pretežno na plinu, 1,4 prešao oko 170,000 km.

Praktično, malo koje ulje mu ne bi odgovaralao. Pošto se voza pretežno na plin - primarni izbor su mu ulja po ACEA C3 normi, iako to nije isključivo. Da je moj auto - bilo koja 5W-40ica po ACEA C3.

Najlаkše će se nabaviti Nisotec Autoline 5W-40, i mislim da si sa time najzgodnije i najelegantnije, a najverovatnije i najekonomičnije završio posao. To bi bilo to, ostali slični predozi bi bili varijacija na temu. Dakle, iako su donekle nijanse u pitanju - za benzince koji sagorevaju plin je pogodnije ulje sa sniženom koncentracijom materija koje ostavljaju nesagoreli ostatak, tj. SAPS, odnosno pogodnija su tzv. mid/low SAPS ulja.

Starim mašinama kojima su pogodovala mineralna ulja gradacije 15W-40, bila su namenjena tzv GAS ulja, koja su suštinski imali sniženu koncentraciju pojedinih od pomenutih aditiva. Detergentske materije za plin nisu toliko potrebne kao za benzin, jer plin ne prlja ulje koliko benzin. U novije vreme postoje namenske GAS/TNG/LPG 10W-40ice, ali sa izborom 5W-40ice po ACEA C3 suštinski se po istoj ili nižoj ceni dobija kvalitetnije ulje.

Sad, ako ti je u ukupnom zbiru ekonomičnije da ti servis sipa šelovu 10W-40icu, onda ok - al treba imati u vidu da skoro i da nema automobilskih ulja kojima proizvođač ne navodi da je uz benzin pogodno i za sagorevanje plinom. Isto piše i za npr. jeftinije Total/Elf 10W-40ice.

Lično, pre bih izabrao nisotecovu 5W-40icu nego šelovu 10W-40icu.

Srećno
          Last edited by DS9; Danas, 13:23.

Comment

• Hvala na detaljnom odgovoru i savetima. E, sad cisto informativno da pitam, a verujem da zanima jos neke ljude ovde - zamena ulja u menjacu u slucaju Hyundai i30? Fabricka preporuka je 75w-85 koje se redje nalazi u prodaji. Drugar koji ima isti auto je nakon predjenih oko 150k km uzeo Selenia Technyx 75w-85, dakle ispostovao je fabricku preporuku, prvi put od kada ima auto zamenio ulje u menjacu i od tada je imao muke sa menjacem neko vreme. Zamenu je odradio oficijalni servis jer su mu oni to predlozili, a posle kada je imao problema prebacivali loptu tako da se menjac pokarabasio i da nema veze sa zamenom ulja menjaca.

Posto sam vozio njegov auto nakon te sumnjive zamene ulja, jedva je prebacivao u 1. i nekad glavio tu, a pri prelazu iz 2. u 3. redovno glavio na pola da bukvalno moras da vratis u ler, probas opet, pa ako ni tada nece ubacis u 4. i tek onda te pusti da ubacis u 3. Na kraju je posle mesec dana peripetija i ne znam koliko majstora odradio zamenu ulja u menjacu sam i zamenio za Mannol 75w-85 sto je maltene sredilo stvar i sad mu glavi ponekad samo u 1. brzini. Selenia od koje krecu problemi je naravno bila bar 50% skuplja od Mannol-a.

Dobio je savet od jednog mehanicara da je najbolje moguce ulje za menjac Ravenol 75w-85 i da sa tim zavrsava skroz posao, pa ce probati i to za koji mesec.

Pitam u njegovo ime - da li je zaista Ravenolovo ulje kvalitetnije od ostalih ili samo dobar marketing lezi iza cele te price jer je naravno osetno skuplje? I dalje ne znamo da li je zaista Selenia napravila neku zavrzlamu, ali je od nje sve krenulo i najverovatnija ta zamena koja je radjena pride u oficijalnom servisu lose odradjena kako stoje stvari jer pre toga nije imao opisane probleme sa menjacem...

EDIT:

Poslusacu te sto se tice mog auta i motornog ulja. To je ta gradacija koja je sipana godinama samo je to radio oficijalni servis koji ne priznaje nista sem Shell-a jer je takva Hyundai politika. Vec na narednom malom servisu se ipak vracam na 5w-40 i to Nisotec jer cu posto je svakako jeftiniji od Shell-a moci cesce da menjam ulje i da novac koji ostane preko dosadasnjeg izdatka ide na neko drugo odrzavanje auta...

Sent from my M2101K6G using Tapatalk

Last edited by hyundai_i30; Danas, 15:36.

Comment

Working...
            X