Najava

Collapse
No announcement yet.

Naprslo ogledalo spoljnog retrovizora?

Collapse
X

• Filter
  • Vreme
  • Show
Clear All
new posts

• Naprslo ogledalo spoljnog retrovizora?

Zanima me da li mogu dobiti neku kaznu zbog ovoga, naprslo staklo na spoljnojom retrovozoru (jedna linija) svi su delovi tu, ovo sa slike je nesto slicno sto sam nasao na sajtu ali je tako i na mom autu. Sto se tice retrovizora ne smeta mi ni malo u voznji ,ovde me interesuje mogu li me kazniti zbog ovoga, posto imam retrovizor ali sad nije tehnicki najispravniji
    Click image for larger version

Name:	db8880f20819-477x357.jpg
Views:	1
Size:	25,8 KB
ID:	884971
    Last edited by milanjovanovic; 15.12.2015, 00:20.

Šališ se
    To date there has never been a faster car built for the public road and,
    it has been suggested, there never will be. McLaren F1.

Comment

Ne šali se.

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015 i 78/2015)

ČLAN 75.
      ...
      Površina vozačkog ogledala mora iznositi, i to:
      1) ogledala smeštenog unutar karoserije i izvan karoserije putničkog automobila - najmanje 60 cm2

...
      Last edited by DS9; 15.12.2015, 10:52.

Comment

zar nije jednostavnije za 10ak evra napraviti novo kod stakloresca?
        Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

Ja sam za desetak evra dobio isporukom original (sa grejačem) od čoveka koji ih je kao polovne imao u šteku. Ako nije pukao okvir, može da se odradi kod stakloresca s tim što su originalna ogledala manje više konveksna pa donekle uveličavaju i subjektivno prikazuju da je objekat bliže nego što realno jeste. Verovatno je iz tog razloga najbolje nabaviti istovetni original.
          Sad, sa obzirom da konkretno ogledalo i nije previše puklo i ne ometa bitno pregled, verovatno može i da se nešto obično zalepi u okvir (možda čak dadne i bolji/zgodniji pregled) pregled.
          Last edited by DS9; 15.12.2015, 11:56.

Comment

Nova su od 5-10eur za 90% vozila.

Comment

Za citroen C3 - novo ogledalo (u ovlašćenom servisu, kao i u pgt ovlašćenom servisu) je bilo 3000 din, ceo retrovizor bez grejača 8000 din, sa grejačima 11000.

Comment

Ma kakav original, zašto bacati pare, nije mehanika u pitanju.
                Kopije originala do 10 eur, tonirana, konveksna, sve što treba. Mislim da ih pravi neka BiH fabrika, odlična su.
                Neka ukuca u pretraživač po 5, 6 eur su.

Comment

Ja sam za svoje auto platio 14 KM (~7 €), identično originalu, sa grijačem. Za te pare se ne islati eksperimentisati, funkcioniše sve kako treba

Comment

Hvala na odgovoru, upravo sam pitao zato sto su takva stakla obicno po par hiljada, znam za opciju kod stakloresca ali kao sto je gore neko napisao drugacija, moguce da nisu bas ravna pa ova orignalna daju bolji ugao gledanja a imaju i grejac, videcu neko polovno ili neku kopiju , osim ako nemam vise i sa ovako polomljenim 60cm duzine retrovizora , ustvari to i imam samo sto je mali prekid na jednom pa odmah nastavak , to se onda racuna

Comment

Originalno postavljeno od DS9 Pogledati poruku
                      Ne šali se.

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

("Sl. glasnik RS", br. 40/2012, 102/2012, 19/2013, 41/2013, 102/2014, 41/2015 i 78/2015)

ČLAN 75.
                      ...
                      Površina vozačkog ogledala mora iznositi, i to:
                      1) ogledala smeštenog unutar karoserije i izvan karoserije putničkog automobila - najmanje 60 cm2

...
                      I kako je on prekršio pravilnik? Ne znam šta si hteo sa citiranjem ovog člana.

Comment

Nisam ni naveo da ga je prekršio, ne znam da li je prekršio, a verujem da nije.

Čovek je postavio pitanje koje je interesantno i suštinski je ono moglo da znači - da li odgovarajući zakon/pravilnik propisuje kakva/kolika ogledala odnosno retrovizori moraju da postoje na putničkom automobilu. Svaka čast onima koji su to već znali, ali svakog koga sam ja to pitao - nije.

Zbog toga sam i citirao odgovarajući podzakonski akt - da se sa time upoznaju oni koji eventualno nisu upoznati (jer i nije baš nešto što o čemu se svakodnevno razmišlja iako se svakodnevno upotrebljava)

Puni odgovor bi najverovatnije bio - da bi neko bio kažnjen mora prethodno da se utvrdi da li treba da bude kažnjen, a to jedino može da se učini ukoliko se na vanrednom tehničkom pregledu (na koji bi policija poslala dotično vozilo za koje sumnja da je pravno/formalno neispravno) utvrdi takva činjenica.

Nadam se da je tebi sada jasnije šta sam hteo citiranjem pomenutog člana.

P.S.

Kako god, svako pitanje tipa "Da li može da se bude kažnjen zbog toga&toga?" - naravno da treba da bude propraćeno sa odgovarajućim navodom koji takvu stvar zakonski propisuje.

Alternativni odgovor ("Šališ se") jeste dao M-power - koji suštinski znači da je verovatnoća kažnjavanja u ovom slučaju najminimalnija moguća (iz objektivnih razloga), ali to nije nužno značilo da ne bi trebalo biti upoznat i sa onim što u vezi toga kaže Pravilnik.

Na kraju krajeva, dobro je znati kada i na osnovu čega neko može biti kažnjen, bez obzira što u konkretnom slučaju npr. to ne može biti učinjeno ili je verovatnoća takvog dešavanja bliska nuli.
                        Last edited by DS9; 16.12.2015, 16:31.

Comment

Pa tako kaži. Sad je mlogo jasnije. [emoji4]

Comment

Ogledalo ima najverovatnije da se kupi u svim prodavnicama koje se bave karoserijskim delovima, a ima ih 5-6 najmanje u BG. Ja sam za Punta platio 380 dinara, proizvodi se u Španiji ako se dobro sećam i odlično je. Nema razlike u odnosu na original.

Comment

Working...
                            X