Najava
Collapse
No announcement yet.
Yugo 1.1 EFI Power
Collapse
X
-
Pa evo izvestaja za prethodna 2 meseca. Nazalost zeleni je puno problema pravio, da ne duzim previse ali nastavio se problem oko startovanja motora. Ovaj put su krivci bili konektor od inercionog prekidaca koje je zamenjen, izgubljena matica radilice koja je montirana nova i stegnuta ovaj put 20% preko fabricke preporuke uz lepak za navoj, relej koji aktivira pumpu koji iz nekog razloga nije hteo da radi ispod 14v sto je opet bio problem jer je remontovani alternator poceo da crkava, pa Ceski Magneton zamenjen dobrom starom Iskrom iz Slovenije koju sam sasvim slucajno uspeo nabaviti novu:
Naravno da stvari ne bi bilo tako jednostavne poceo se pregrevati motor ujedno, prvo sam mislio da je zbog istegnutog klinastog kaisa zbog popustene remenice radilice ali ispostavilo se da ispiranje sistema pri sklapanju nije bilo dovoljno tako da smo jos jednom isprali sistem i zamenili termostat koji je poceo da zaglavljuje:
Moja pretpostavka je i da je zbog pregrevanja motora da je popustio i senzor ulja koji je poceo da curi, pa zamenjen i on:
Nazalost tu pehovima nije stao put pa se nekako i matica na amortizeru odvrnula sto je dovelo do ostecenja farbe na kosu, pa je to sanirano i provereno celo vesanje ponovo iako je sve stegnuto propisano pri sklapanju pa smo ovaj put zabiberisali malo:
Napravljen jedan krug po Backoj i pri relativno dinamicnoj voznji po magistrali izmerena potrosnja od 6.7l/100km:
Sestog juna smo ljubicasti i ja proslavili 16 godina zajednickog zivotaDobio je mali spliter od mene:
I on je imao manjih nevolja, stradala sajla kvacila koja je samenjena i nazalost nesporazum u komunikaciji pri slepanju zelenog je dovelo do stradanja kuke za slepanje pa samim tim i branika:
Bilo je u planu da dobije nova prednja uniball ramena koja bi ispravila geometriju trapa usled "preteranog" spustanja, ali zbog svih obaveza i ne predvidjenih okolnosti, nisam stigao jednostavno fizicki da ih ugradim pa ce to da saceka najverovatnije radove na motoru kad se svakako skida deo vesanja. Ali usustini sa njima bi trebao da ima oko 0.5 stepeni vise negativog dinamickog nagiba uz isti statiski nagib na tocku:
Ali montirana brza letva napokon posle visemesecnog mucenja da se izradi. Umesto fabrickih 3.8 krugova, spusteno na 2.5 kruga:
I sticajem okolnosti, ljubicasti je morao da napravi slican krug po Backoj kao i zeleni. Njega sam malo manje dinamicno vozio dok nisam utvrdio da letva funkcionise sve ok pa je potrosio 6.4l/100km. I obisli smo svoj omiljeni poligon, ali nazalost staza je rekonstruisana pa pored izmenjenog profila staze, vise nema pristupa ni za aute, tako da nam ostaje samo licni rekord od 43.6s na karting stazi Kula i da potrazimo novo mesto:
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."- Top
Comment
-
Evo posle par meseci jedan apdejt. Na ljubicastom nije puno radjeno, zamenio sam za probu amortizere haube koji podignu haubu max koliko moze. Ne zvuci bitno dok ne pocnes da lupas glavom u haubu jer je spusten auto:
I ugradjene vece zadnje disk kocnice, 240mm umesto prethodnih 227mm. Cilj je bio dobiti malo vise termalne mase jer su se dosadasnje kocnice grejale vise od prednjih plus koriste neke tanke plocice koje kratko traju i zbog te umanjene debljine i vise temperature se odlepi feroda kad se potrose do pola, plus nove kocnice imaju drasticno jacu rucnu kocnicu sto je bio problem sa prethodnim kocnicama (jace od fabrickog dobosa, ali i dalje nedovoljne za letnje tockove da se blokira uvek), nozna kocnica je ostala slicna. Nesto manje plocice, nesto veci disk, malo lepse i ispuni tocak uz moderniji dizajn u konstrukciji:
Zelenko je nastavio da pravi probleme, odmah nakon poslednjeg javljanja se javio problem i sa novim termostatom (ispostavilo se da je fabricka greska u sklapanju), ali prethodno sam vec kupio drugi i zamenio i senzor rashladne tecnosti da tabla pokazuje malo realnije temperaturu posto je pokazivalo nesto toplije od realnog:
Takodje je dobio nov akumulator posto je crkao njegov i napravljena je prednja koska da se upotpuni ojacanje karoserije:
Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."- Top
Comment
Comment